Romige kastanjesoep met champignons

Romige kastanjesoep met champignons

Een aardse, romige soep is precies wat je wil hebben zodra de herfst begint. We kunnen geen ingrediënt verzinnen die zó erg herfst, winter en feestdagen schreeuwt als kastanjes. Daarom mag een recept voor kastanjesoep niet ontbreken. Lekker doordeweeks, als lunch of als diner, maar vooral ook een makkelijk voorgerecht voor kerst. Het is simpel, lekker en verrassend veelzijdig. Zo brengen we de soep op smaak met tijm, maar je kunt ook een rozemarijn of peterselie gebruiken. Voor meer pit kun je een neutrale chili-olie toevoegen. Dol op die aardse smaak? Gebruik dan paddenstoelenbouillon, in plaatst van groentebouillon. Zo kun je de aardse smaak van de kastanjes echt versterken.  Superlekker is dat!

Voor ons gemak, kiezen we voor gegaarde kastanjes. Die kun je vinden in de supermarkt, bij de groenteboer en biosupermarkten. Maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf garen. Snijd een klein kruisje in de schil van de kastanjes en kook ze 15 minuten. Pel ze daarna en ga aan de slag met de kastanjesoep. Of pof ze in de oven op 200 graden. Schud ze af en toe om, zodat ze gelijk garen.

Nog meer soep: pastinaaksoep met peer en salie.

Kastanjesoep recept

Romige kastanjesoep

4 van 1 stem
Recept afdrukken
Wil je een supersnel en lekker voorgerecht? Maak dan deze makkelijke kastanjesoep met champignon. Romig, vol smaak en in 30 minuten klaar.
Gang voorgerecht, voorgerecht kerst
Keuken Hollands
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
calorieën 377

Ingrediënten

  • 2 el boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 bosje tijm
  • 1 laurierblad
  • 500 gr gegaarde kastanjes + 4 extra ter decoratie
  • 100 gr champignons grof gehakt
  • 1 liter groentebouillon of paddenstoelenbouillon
  • zout en peper
  • 100 ml room

Instructies

  • Zet een soeppan op het vuur. Voeg de boter toe en laat smelten.
  • Bak de ui 5 minuten glazig op middelhoog vuur. Voeg daarna de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Doe als laatst de tijm in de pan en bak nog eens 1 minuut mee.
  • Daarna gaan de champignons in de pan. Die bakken we 5 minuten, tot een deel van het vocht uit de champignons zijn getrokken. Voeg de kastanjes toe en volg met het laurierblad en de bouillon toe.
  • Breng de kastanjesoep aan de kook, zet het vuur op laag en laat de soep zachtjes koken.
  • Haal de tijm en het laurierblad uit de pan. Meng de kastanjesoep tot een romige soep met een blender of gebruik een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schik de soep in borden. Decoreer ieder bord met een kastanje, druppel wat olijfolie in de soep en bestrooi met extra peper en tijmblaadjes.

Moet je de kastanjes nog koken? Kies dan voor ongeveer het dubbele aantal in gewicht. De kastanjes verliezen na het pellen en het koken namelijk veel gewicht, zo weet je dat je genoeg kastanjes hebt om een romige kastanjesoep te maken!

Ook een lekkere soep: knolselderijsoep

Krijg je de schil van de kastanjes er niet goed vanaf? Doe ze dan weer kort terug in de pan, en kook ze nog eens 4 minuten.

Kastanjesoep met champignon
Kastanjesoep recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly januari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025