Katsu sando: Japanse sandwich met gefrituurde kip
Sando's worden steeds populairder in Nederland. Maar goed ook, want deze Japanse sandwiches zijn superleuk om te maken. Een van de bekendste is de katsu sando. Gemaakt van twee dikke plakken Shokupan, Japans melkbrood. Gefrituurd vlees in een krokant korstje van panko en een frisse salade van kool. We kiezen voor kip, maar je kunt ook kiezen voor varkensvlees. Of gebruik tofu voor een vegetarische variant.
Onmisbaar bij een katsu sando is de tonkatsu saus. Een makkelijke Japanse saus die je op verschillende manieren kunt maken en gebruiken. Wij gebruiken tomatenketchup, worcestersaus, sojasaus en mosterd. In Aziatische toko's kun je het sausje ook vinden in flesjes, lekker makkelijk.
Ook meer lekkers uit Japan: gevulde eieren met een Japanse twist.
Ingrediënten
Voor de tonkatsusaus:
- 2 el worcestersaus
- 2 tl suiker
- 2 el ketchup
- 1 el oestersaus
Voor de katsu sando:
- 1 kipfilet
- Zout en peper
- 50 gr bloem
- 1 ei geklutst
- 50 gr panko
- olie om in te bakken
- 50 gr witte kool dungesneden
- 2 snedes brood dikke plakken
- 1 el mayonaise kewpie
Instructies
- Maak als eerst de tonkatsusaus. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed met elkaar. Zet opzij terwijl je verder gaat met de katsu sando.
- Vlinder de kipfilets, zodat je dunne plakken hebt van ongeveer 1 centimeter dik. Bestrooi met zout en peper en zet opzij.
- Leg 3 borden of diepe kommen klaar. Één met bloem, één met het geklutste eitje en één met panko broodkruim. Voeg zout en peper toe aan de 3 borden, zodat iedere laag goed op smaak is gebracht.
- Begin met het kipfilet te bekken met bloem. Haal vervolgens door het ei en als laatst de panko. Druk goed aan.
- Verhit olie in een (frituur)pan en bak de gefrituurde kip goudbruin aan alle kanten. Ongeveer 8 minuten per kant.
- Smeer beide snedes brood in met Japanse mayonaise. Beleg daarna met de kip en bestrijk met de tonkatsusaus. Maak de katsu sando af met dungesneden kool en druk de andere snee brood er bovenop.
- Snijd de katsu sando voorzichtig doormidden en serveer.
Het Japanse brood, shokupan, is heerlijk zacht. Het brood is niet goed verkrijgbaar in Nederland. Gelukkig kun je het ook zelf maken. Maar je kunt ook kiezen voor wit brood uit de supermarkt, want die smaken liggen erg dicht bij elkaar!
Ook lekker: zelf matcha latte maken.
Maak ook eens: reuben sandwich met pastrami.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?