Köfte in tomatensaus

Gekruide platte gehaktballen
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 15 min
  • Wachttijd: 2 uur en 10 min
  • Klaar in: 2 uur 25 min
Naar het recept

Köfte, gekruide platte gehaktballetjes op Turkse wijze in tomatensaus met aubergine. Erg eenvoudig te maken en heel lekker.

Köfte, het Perzische woord kūfta betekent vleesbal

Köfte bestaat dan ook uit vleesballen van lamsgehakt en/of rundergehakt die ondergedompeld zijn in saus. De balletjes worden vooraf gestoofd, gebakken of gekookt voordat ze in de saus gaan.

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine
  • verse peterselie
  • 3 uien
  • 2 tl zevenkruiden poeder
  • 8 teen knoflook
  • 800 gr gehakte tomaten in blik
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 kaneelstokje
  • 150 gr gehakt
  • 2 el bloem
  • 1 eidooier
  • 1 tl gedroogde munt

Bereidingswijze

  1. 1Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aubergine in 8 plakken van ongeveer een halve cm. Kwast de aubergine in met een beetje olijfolie en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Bestrooi de plakken met een snufje zout en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. 2Verhit een pan met een dikke bodem op laag vuur en doe hier een scheutje olijfolie in. Snipper de uien heel fijn en voeg 2/3 ervan aan de pan toe. Voeg ook 1 theelepel zevenkruiden poeder toe en roer het goed door tot de uitjes zacht zijn.
  3. 3Pers 3 teentjes knoflook boven de pan, draai het vuur wat hoger en voeg ook de tomaten uit blik, de tomatenpuree en 300 ml water toe. Roer het goed door elkaar en voeg dan ook peper, zout en het kaneelstokje toe. Breng de saus aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat de saus 1 uur zachtjes pruttelen.
  4. 4Pak een grote kom en doe hier het gehakt, de overgebleven ui, 2 geperste teentjes knoflook, de bloem, de eidooier, de gehakte peterselie, peper, zout, munt en 1 theelepel zevenkruiden poeder in. Roer het geheel door elkaar en draai er balletjes ter grootte van een golfbal van.
  5. 5Verhit olie in een koekenpan, leg er de gehaktballetjes in en bak ze aan alle kanten bruin. Leg de köfte vervolgens op de aubergine. Haal het kaneelstokje uit de tomatensaus en giet de saus over de köfte. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  6. 6Verlaag de oventemperatuur tot 180 graden en zet de ovenschaal 1 uur in de oven. Haal na 50 minuten het aluminiumfolie eraf. Maak af met wat verse peterselie.
Beoordeling: 5.0. van 1 stem.
Please wait...