Köfte in tomatensaus Turkse gehaktballetjes

Köfte in tomatensaus Turkse gehaktballetjes

Gekruide platte gehaktballen
  • Aantal: Aantal 4
  • Bereidingstijd: Bereidingstijd 15 min
  • Wachttijd: Wachttijd 2 uur 10 min
  • Klaar in: Klaar in 2 uur 25 min
  • Kcal: Calorieën 263

Köfte in tomatensaus Turkse gehaktballetjes ofwel kūfta gekruide platte gehaktballen op Turkse wijze gemaakt in tomatensaus met aubergine recept. Erg eenvoudig en heel erg lekker met munt en peterselie.

Köfte recept

Köfte recept, ’t zijn vleesballen van lamsgehakt en/of rundergehakt die ondergedompeld zijn in saus. De balletjes worden vooraf gestoofd, gebakken of gekookt voordat ze in de saus gaan. Köfte, het Perzische woord kūfta betekent vleesbal. Gekruid met zevenkruiden poeder en knoflook, peterselie en munt.

Ook lekker: geroosterde pompoen uit de oven met verse kruiden.

Kofte in tomatensaus

Köfte in tomatensaus Turkse gehaktballetjes

3.9 van 10 stemmen
Recept afdrukken
Köfte in tomatensaus Turkse gehaktballetjes ofwel kūfta gekruide platte gehaktballen in tomatensaus met aubergine.
Gang Bijgerechten, Hoofdgerecht
Keuken Turks
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 10 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Porties 4 personen
calorieën 263

Ingrediënten

  • 1 aubergine groot
  • peterselie vers
  • 3 uien
  • 2 tl zevenkruiden poeder
  • 8 tenen knoflook
  • 800 gr gehakte tomaten blik
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 kaneelstokje
  • 250 gr gehakt
  • 2 el bloem
  • 1 eidooier
  • 1 tl gedroogde munt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aubergine in 8 plakken van ’n halve cm. Kwast de aubergine in met olijfolie en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Bestrooi de plakken met een snuf zout en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verhit een pan met een dikke bodem op laag vuur en doe hier een scheut olijfolie in. Snipper de uien heel fijn en voeg 2/3 aan de pan toe. Voeg ook 1 tl zevenkruiden poeder toe en roer het goed door tot de uitjes zacht zijn.
  • Pers 3 teentjes knoflook boven de pan, draai het vuur wat hoger en voeg ook de tomaten uit blik, de tomatenpuree en 300 ml water toe. Roer goed door elkaar en voeg dan ook peper, zout en ’t kaneelstokje toe. Breng de saus aan de kook en draai het vuur laag. Laat de saus 1 uur zachtjes pruttelen.
  • Neem een grote kom en doe hier het gehakt in samen met de overgebleven ui, 2 geperste teentjes knoflook, bloem, eidooier, gehakte peterselie, peper, zout, munt en 1 tl zevenkruiden poeder in. Roer het geheel door elkaar en draai er balletjes ter grootte van een golfbal van.
  • Verhit olie in een koekenpan, leg er de gehaktballetjes in en bak ze aan alle kanten bruin. Leg de köfte vervolgens op de aubergine. Haal het kaneelstokje uit de tomatensaus en giet de saus over de köfte. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 180 graden en zet de ovenschaal 1 uur in de oven. Haal na 50 minuten het aluminiumfolie eraf. Maak af met wat verse peterselie. Köfte maken doe je zó.

Eet lekker met yoghurt en komkommersalade.

Ook lekker: pompoen pindasoep met kokos pinda’s en uitjes. Of maak eens: gehaktkebab met komijn en knoflook, gehakt op ’n stokje. ’n Traditioneel Turks gerecht.

Kofte in tomatensaus

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter