Koningsoesterzwam steaks met zoete aardappelpuree

Koningsoesterzwam steaks met zoete aardappelpuree

Wie van lekker eten houdt en graag plantaardige maaltijden op tafel zet, weet dat de koningsoesterzwam ideaal is om mee te koken. Kies daarom dit jaar voor koningsoesterzwam steaks als vegetarisch hoofdgerecht voor kerst. De koningsoesterzwam heeft een vleesachtige textuur en is van binnen lekker sappig. De zwam is op verschillende manieren te bereiden en net als andere paddenstoelen en zwammen, neemt de koningsoesterzwam smaken goed op. Zelf is hij aards van smaak maar biedt de koningsoesterzwam toch genoeg ruimte om mee te spelen. We snijden hem doormidden en kerven de koningsoesterzwam voorzichtig met een klein mesje voor een echte look en feel van een steak.

Het thema is deze keer een Aziatisch geïnspireerd hoofdgerecht met five spice, sojasaus en een sticky sausje. De koningsoesterzwam steaks serveren we met een smeuïge zoete aardappelpuree. De blokjes zoete aardappel koken we met gember, die we vervolgens mee pureren. Dit geeft het vegetarische hoofdgerecht een lekkere kick. Zo heb je een feestelijk, maar vooral ook een makkelijk hoofdgerecht dat perfect past bij een stressvrije kerst. Gerechten die bij een stressvrije kerst horen, zijn ook makkelijk genoeg om te maken op een doordeweekse dag. Het ziet indrukwekkend uit, maar dit vegetarische hoofdgerecht is binnen 30 minuten klaar, zonder al te veel poespas.

Een versie met vlees: sticky varkenshaas met zoete aardappelpuree en een lekker sausje.

Koningsoesterzwam steaks | vegetarisch hoofdgerecht

Koningsoesterzwam steaks: vegetarisch hoofdgerecht

5 van 2 stemmen
Recept afdrukken
Wil je een makkelijk en vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dan maak je deze koningsoesterzwam steaks met zoete aardappelpuree!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 398

Ingrediënten

  • 4 grote koningsoesterzwammen
  • peper en zout
  • 1 tl five spcie
  • 1 el sesamolieolie om in te bakken

Voor de zoete aardappelpuree

  • 500 gr zoete aardappelen
  • 1 el gember geraspt
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl five spice
  • 1 snuf zout
  • 1 el boter

Voor de saus:

  • 4 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el gochujang
  • 3 tl rijstazijn
  • 1 tl five spice
  • 1 tl sesamzaad

Ter decoratie:

  • 1 el thaise basilicum de blaadjes
  • 1 el koriander de blaadjes

Instructies

  • Halveer de koningsoesterzwammen en kerf kruislings in met een mesje. Bestrooi de helften met peper, zout en five spice. Verhit de sesamolie in een koekenpan en bak de koningsoesterzwam steaks rondom bruin en gaar in de hete pan, ongeveer 3 tot 4 minuten per kant. Haal het uit de pan, wikkel deze in aluminiumfolie om warm te houden en laat rusten.
  • Zet ondertussen een pan met ruim gezouten water op het vuur en kook de zoete aardappel tot deze gaar is samen met de geraspte gember. Stamp fijn met een aardappelstamper, voeg sojasaus, five spice, zout en een klontje boter toe, en meng tot een puree.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje. Verhit de koekenpan opnieuw, voeg de saus toe en laat pruttelen en inkoken tot deze dik en sticky is. Wikkel de koningsoesterzwam uit de aluminiumfolie en voeg toe aan de pan. Rol een aantal keer heen en weer in de saus, ongeveer 1 minuut.
  • Schep de zoete aardappelpuree op het bord. Maak met de achterkant van een lepel een mooie streep. Wikkel de koningsoesterzwam steaks uit de pan en schik deze op het bord. Druppel de saus over de oesterzwam en bestrooi met sesamzaadjes. Maak af met een paar blaadjes Thaise basilicum en koriander.

Wil je het vegetarische hoofdgerecht aanvullen? Denk dan aan geroosterde groente, gestoomde witte rijst en meer.

Nog meer Aziatische recepten: simpele Aziatische recepten.

We zijn allemaal dol op eten en zitten na het kerstdiner vaak bomvol. Daarom zijn koningsoesterzwam steaks ook fijne keuze voor een hoofdgerecht om zo de standaard zware vleesgerechten te omzeilen. Kies daarom eens voor een vegetarische kerst. Zelfs echte vleeseters zullen door de vleesachtige textuur van de koningsoesterzwam een stukje vlees niet missen.

Koningsoesterzwam steaks | vegetarisch hoofdgerecht
Koningsoesterzwam steaks | vegetarisch hoofdgerecht

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025