
Linzen met crispy sjalotten en gezouten knoflookyoghurt
We hebben ontzettend veel te danken aan Amerikaanse kookboekenschrijfster Alison Roman en haar fantastische recepten. Zo ook dit linzen recept met crispy sjalotten uit haar boek Nothing Fancy, een boek vol eenvoudige en toch bijzondere recepten. In het recept frituurt ze sjalotten en knoflook, waardoor je niet alleen krokante sjalotten en knoflook krijgt, maar ook een geurige en smaakvolle olie. Hier hebben we onze eigen draai aan gegeven door kruiden en specerijen toe te voegen: laurierblaadjes, zwarte peperkorrels en kardemompeulen. De linzen bakken we kort in die olie, om zo de linzen op te warmen en smaak te geven. Maar ook koud is dit linzen recept bijzonder lekker.
Het is belangrijk om de juiste linzen te kopen. Met linzen uit blik zit je altijd goed en dat is ook lekker makkelijk. Liever aan de slag met een zakje gedroogde linzen –dat is immers een stuk voordeliger – kies dan voor zwarte linzen, puy linzen of beluga linzen. Geen rode linzen, want die zullen uit elkaar vallen tijdens het koken. Bewaar die soort voor een lekkere linzensoep of een gezonde dahl. Linzen zien er misschien sober uit, en laten we eerlijk zijn: zo smaken ze ook. Maar met de lekkere sjalottenolie, een flinke kneep citroensap, verse groene kruiden en de gezouten knoflookyoghurt heb je al gauw een smaakvol gerecht op tafel.
De gezouten knoflookyoghurt maken we met volle, stevige Griekse yoghurt. Daaraan voegen we flink wat zout toe en uiteraard rauwe knoflook. Dat klinkt heftig, rauwe knoflook, maar dat valt reuze mee. De yoghurt brengt de aardse linzen in balans en geeft het linzen recept extra frisheid. Net als de groene kruiden. We kiezen voor munt en peterselie, maar dille, koriander en dragon werken ook goed.
Ook een lekkere olie: chili-olie een smaakmaker om altijd in huis te hebben!

Ingrediënten
- 125 ml zonnebloemolie
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kardemompeulen gekneusd
- 2 sjalotten in dunne ringen
- 3 tenen knoflook in dunne plakjes
- 250 gr Griekse yoghurt
- zout en peper
- 1 citroen rasp en het sap
- 200 gr linzen
- 1 handje munt grof gehakt
- 1 handje peterselie grof gehakt
- grof zeezout
Instructies
- Verhit de 125 ml zonnebloemolie in een steelpannetje samen met de laurierblaadjes, zwarte peperkorrels en kardemompeulen. Snijd ondertussen de sjalotten en 2 tenen knoflook zo dun mogelijk en voeg deze toe zodra de olie heet is. Bak de sjalotten en knoflook tot ze krokant zijn, dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Maak ondertussen de gezouten knoflookyoghurt. Doe de Griekse yoghurt in een kom en rasp de overgebleven teen knoflook. Voeg de knoflook toe aan de yoghurt samen met het zout, peper en het sap van ½ citroen. Roer goed en zet opzij terwijl je verder gaat met het linzen recept.
- Verwijder de krokante sjalotten en knoflook uit de hete olie en laat uitlekken op keukenpapier, breng op smaak met zout. Doe de hete olie in een hittebestendig potje.
- Laat de linzen goed uitlekken. Doe twee eetlepels van de sjalottenolie in een koekenpan en laat heet worden. Voeg de uitgelekte linzen toe en schep goed om. Bak de linzen kort, tot ze warm zijn. Knijp de helft van de citroen erbovenuit en schep opnieuw goed om.
- Verdeel de linzen over de borden, schep de gezouten knoflookyoghurt erbovenop en bestrooi met grof gesneden munt en peterselie, de krokante sjalotten en knoflook en wat extra grof zout.
Heb je krokante sjalotten en knoflook over, gooi deze dan niet weg. Gebruik deze als topping op salades, soepen en nog veel meer. Ook de sjalottenolie kun je gebruiken in nog veel meer recepten. Het is namelijk een perfecte manier om op makkelijke wijze smaak toe te voegen aan je gerechten.
Ook een lekker recept met linzen: snelle linzen salade met tonijn en kikkererwten.


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?