
Romige maissoep met ui en Parmezaanse kaas
Romig, umami en net een tikje pit – deze maïssoep met Parmezaanse kaas is allesbehalve saai. Vol zachte, zoete smaken door de ui en maïs en romig door de room en Parmezaanse kaas. Je serveert ’m als stevig voorgerecht of gewoon als avondeten, met een flinke snee geroosterd zuurdesembrood erbij. Puur comfort food dus, maar dan op een doordeweekse manier. Het is lekker snel klaar vergeleken met een stoofgerecht. En het beste: deze lekkere soep met romige touch maak je met slechts 10 ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt!
Mais krijgt vaak de bijrol in recepten. In salades en wraps bijvoorbeeld, of als toppings op pizza's en poke bowls. Zonde, want het is zo'n lekkere basis die we juist graag de hoofdrol willen geven. En met een klontje boter, ui, knoflook en een blender, en je hebt een bijzonder en fluweelzachte soep. We houden een deel van de maiskorrel heel, superlekker voor een bite. En een deel daarvan bakken we kort aan in de pan voor een extra crunch.
Het ziet er misschien uit als een vette hap, maar maissoep is niet alleen romig door de room. Er gaat namelijk ook aardappel in, een ideale hack om soepen en andere gerechten romig te krijgen. De maissoep brengen we op smaak met slechts enkele smaakmakers. Gerookt paprikapoeder is altijd een goed idee en geeft de soep een rokerige smaak. Ook kiezen we voor citroensap, dat de romigheid in balans brengt.
Ook lekker: mais van de bbq.

Ingrediënten
- 30 gr boter
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 100 gr aardappel in blokjes
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- 300 gr mais uit blik of vers
- 250 ml water
- 200 ml melk
- 100 ml room
- 50 gr parmezaanse kaas
- 1 handje bieslook fijngehakt
Optioneel
- 1 el citroensap
Instructies
- Snipper de ui en verhit de boter in een soeppan. Fruit de ui zachtjes in de boter tot hij glazig is. Doe daarna de knoflook erbij en bak nog eens 2 minuten mee.
- Voeg de aardappel, ¾ van de maiskorrels en het paprikapoeder toe en bak 5 minuten.
- Doe nu 200 ml water en 100 ml melk in de pan en breng de maissoep aan de kook. Laat de soep zo’n 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Doe ondertussen een klontje boter in een koekenpan en laat het smelten. Bak de overige mais tot het een beetje krokant is.
- Zet een staafmixer in de pan, of schik de soep in de blender. Pureer de maissoep tot een gladde massa.
- Doe de soep weer terug in de pan en voeg de room en Parmezaanse kaas toe. Roer goed, tot deze is gesmolten. Voeg eventueel een eetlepel citroensap toe voor extra frisheid.
- Verdeel de soep over kommen en garneer met mais en eventueel verse bieslook.
Nooit genoeg toppings? Voeg dan eens gerookte spekjes toe – ook zó is deze soep lekker.
Mais over: Mexicaanse maissalade!
De maissoep kun je goed van tevoren maken, handig voor feestjes of als je de soep voor een aantal dagen wil maken. Restjes zijn goud waard, dus heb je soep over? Bewaar het dan zeker voor de volgende dag. Dus heb je een keer geen zin in moeilijk koken of zoek je iets speciaals voor een etentje? Mais stelt nooit teleur. Vis een paar blikken uit de voorraadkast of gebruik verse maiskolven!
Nog een lekkere soep: bloemkoolsoep met pit.


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?