Makkelijke kersthapjes

Makkelijke kersthapjes

Deze makkelijke kersthapjes zijn erg geschikt als amuse tijdens het kerstdiner of als hapje tijdens een feestelijke borrel. De bruchetta's zijn zo gemaakt, de topping echter ook. Ga zelf deze hapjes maken, het zijn eenvoudige koude hapjes, erg makkelijk en leuk om te doen.

Bruschetta’s, zijn de ideale oplossing als je oud brood over hebt. Beter bekend als een Italiaans hapje voor tussendoor of als voorgerecht. Een geroosterd broodje met verse knoflook en olijfolie en qua toppings kun je eindeloos variëren. We hebben 5 lekkere kerst hapjes bedacht die feestelijk, lekker en makkelijk zijn en erg geschikt voor de feestdagen, kerst of oud en nieuw. Doe je mee? We gaan de makkelijke kersthapjes maken.

Makkelijke koude (kerst)hapjes maken

Kersthapjes

4.2 van 12 stemmen
Recept afdrukken
Heerlijke en makkelijke kersthapjes met toppings waarmee je eindeloos kan variëren. Perfect voor de feestdagen koude hapjes maken.
Gang Hapjes
Keuken Hollands, Italiaans
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 20 hapjes
calorieën 174

Ingrediënten

  • 1 stokbrood of neem toastjes
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie

Hapjes

  • 1 citroen half sap, half in parten
  • 125 gr zure room
  • 100 gr roomkaas
  • bieslook vers
  • 4 eieren hard gekookt
  • 1 avocado
  • 1 verse salami of in plakjes
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 komkommer
  • 4 plakjes gerookte zalm
  • dille
  • 4 plakjes Italiaanse ham

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd een stokbrood diagonaal in 20 plakken. Pel en pers de tenen knoflook en meng met een scheut olijfolie. Smeer met een kwastje de broodjes in met dit knoflook-olie mengsel.
  • Verdeel het brood over een bakplaat en laat 5 minuten in de oven goudbruin roosteren. Je kunt de ovenstand verlagen naar 125 graden.
  • De citroen doormidden snijden en een half uitpersen en de andere helft van de citroen in 4 partjes snijden.
  • Meng de zure room en de roomkaas door elkaar totdat het goed gemengd is. Hak bieslook fijn en voeg toe met citroensap en peper en zout naar smaak.
  • Kook de eieren hard, schil en ontpit de avocado, snijd in dunne plakken, snijd de salami in dunne plakken en laat in de tussentijd de ansjovis uitlekken. Was en snijd de komkommer in dunne plakken diagonaal.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen. Leg 20 geroosterde broodjes op een schaal en maak van elk 4 hapjes.
  • Begin met het bieslook-roommengsel met zalm. (Het roommengsel gebruik je ook voor de volgende hapjes) Smeer het broodje in, leg een plak zalm en een takje dille op de bruschetta.
  • Besmeer de volgende 4 hapjes (of gelijk allemaal) met het roommengsel en beleg hier dungesneden avocado en een half hardgekookt ei mee.
  • Besmeer de volgende 4 kersthapjes met het roommengsel en beleg deze met een plak Italiaanse ham.
  • De volgende 4 hapjes besmeer je ook met het roommengsel en beleg met de komkommer en dunne plakjes salami.
  • De laatste 4 hapjes beleg je met een uitgelekt ansjovisje, half ei en wat verse bieslook. Leg ze mooi neer in een rij en klaar zijn je kersthapjes. Garneer af met partjes citroen.

Tip: heb je geen ansjovis in huis, sardientjes zijn ook heel erg lekker met ei.

Meer inspiratie voor kerst recepten. Meer makkelijke hapjes: gevulde eieren een echte klassieker en retro-gerecht.

Kersthapjes koud
Makkelijke koude (kerst)hapjes

Ben je zoek op naar inspiratie voor een simpel kerstdiner?

10 x Simpel kerstmenu

Een feestelijk diner op tafel zetten dat kan echt iedereen. Komt ie: 10 x Simpel kerstmenu inspiratie.

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter