Smaakvol: masala kip met roti
Masala kip met roti en kousenband, een Surinaams gerecht, is wereldwijd geliefd. Deze heerlijke broodpannenkoek, een typisch Surinaams hoogstandje, is onlosmakelijk verbonden met roti kip en kouseband. Heb je ooit masala kip met roti gemaakt?
Roti, oorspronkelijk uit India, is een gevulde pannenkoek met aardappelen, hardgekookt ei, kip en kouseband. Het is nog lekkerder als je het helemaal zelf maakt.
Heb je weinig tijd? Dan kun je deze roti pannenkoek ook kant-en-klaar kopen bij de meeste supermarkten of toko's. Meer inspiratie hoe je makkelijke roti kunt maken met een eigen twist.
Kouseband heeft een iets zoetere en pittigere smaak dan sperziebonen. Als je deze niet kunt vinden in de supermarkt, kun je eventueel sperziebonen gebruiken als alternatief.
Ingrediënten
- 4 eieren
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 250 gr kousenband
- 340 gr aardappels
- olijfolie
- 4 kipdrumsticks
- 600 gr kipkarbonades (4 stuks)
- 40 gr masala
- 1 tl komijnzaad
- 1 lit kippenbouillon
- 1 rode peper
Roti pannenkoek
- 250 gr bloem
- 1 tl baking soda
- 1 tl bakpoeder
- 1 el olijfolie
- 120 ml water
- snuf zout
Instructies
Roti pannenkoek
- Voor het maken van roti, meng je de bloem, baking soda en bakpoeder in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg geleidelijk zout, water en olijfolie toe. Meng goed tot een stevig deeg ontstaat. Dek af en laat het deeg circa 30 minuten rusten.
Vulling
- Voor de kip, kook eerst de eieren hard. Snipper de ui en knoflook, en snijd de kousenband in stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de kip op laag vuur goudbruin.
- Blancheer de kouseband enkele minuten in kokend water en verplaats het vervolgens direct naar een kom met (ijs)koud water.
- Haal de kip uit de pan en houd apart. Fruit de helft van de ui, driekwart van de knoflook, masala, komijnzaad en vers gemalen peper naar smaak.
- Voeg de helft van de bouillon toe en breng aan de kook.
- Voeg de kip, aardappelblokjes en rode peper toe. Voeg indien nodig extra bouillon toe zodat de kip volledig bedekt is. Laat het mengsel 30 minuten stoven.
- Voeg de gepelde eieren toe in de laatste 10 minuten.
- Verdeel het rotideeg in 8 bollen, rol uit, bestrijk met olie, vouw en rol weer tot een bol. Doe dit nog 2 keer. Druk 2 bollen samen en rol uit tot een grote ronde pannenkoek. Bak de pannenkoeken in olijfolie, regelmatig omkeren tot gaar.
- Verhit een scheutje olijfolie in een andere pan, fruit de rest van de ui en knoflook, voeg kousenband toe en bak kort aan. Voeg wat water toe om te smoren. Serveer de kip en roti samen.
Eet lekker met je handen!
Tip: neem biologische kippendijfilet: lekker en stevig met een klein beetje vet (mocht je liever geen botjes willen).
Ook lekker: ei masala, een van de bekendste gerechten uit Suriname. Het is een gefrituurd ei in een heerlijke saus.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Heerlijk gegeten en achteraf toch eenvoudig te maken, ik ga dit zeker nog een keer maken. Heerlijk.
Dank je Ron!