Matcha tiramisu: een fantastisch dessert (zonder alcohol!)
We durven het bijna niet te zeggen: maar de klassieke tiramisu heeft serieuze competitie. Want matcha tiramisu is de perfecte samensmelting van de Italiaanse en Japanse keuken. Waar tiramisu een machtig en krachtig toetje is, is deze matcha tiramisu een lichtere variant door de subtiele smaak van groene thee. Daarom hebben we gekozen om alcohol weg te laten uit het recept, zodat de smaak zacht en neutraal blijft. Het toetje blijft romig, maar is toch licht. Een delicate smaak die met matcha perfect in balans blijft. We zijn dol op dit makkelijke dessert, en geloof ons; na het maken, ben jij dat ook!
Wil je toch een feestelijk toetje met een scheut alcohol? Dan hebben we even haarfijn uitgezocht welke soorten alcohol je kunt gebruiken voor deze matcha tiramisu. Onze eerste keus gaat uit naar een sake met yuzu. Want matcha en yuzu gaan hand in hand, kijk maar naar dit knalgroene matcha-drankje. Maar marsalawijn is ook een lekkere optie.
Nog meer matcha: matcha koekjes met witte chocolade.
Ingrediënten
- 3 eidooiers
- 100 gr suiker
- 250 gr mascarpone
- 250 ml slagroom
- 1 tl vanille extract
- 250 ml water
- 3 el matcha
- 30 savoiardi bisbuits of lange vingers
- 1 tl matcha ter decoratie
Instructies
- Klop de eieren luchtig samen met de suiker en het vanille-extract, tot deze lichtgeel van kleur is.
- Voeg de mascarpone in delen toe. Deze is namelijk erg zwaar en het is lastig om deze los te kloppen. Zo voorkom je ook klontjes in de room.
- Klop in een aparte kom de slagroom stijf. Spatel vervolgens voorzichtig door het mascarponemengsel tot een glad geheel.
- Verwarm het water tot ongeveer 70 graden en klop de matcha schuimig (met een bamboe klopper).
- Pak een grote schaal erbij. Dip één-voor-één de savoiardi koekjes of lange vingers in de matcha en leg ze op de bodem van de schaal. Schep de helft van de room erbovenop op. Volg opnieuw met een laag van de biscuits en daarna de rest van de mascarponeroom.
- Strijk de matcha tiramisu glad en zeef een theelepel matcha bovenop de laag room. Dek de schaal af en zet 'm minimaal 4 uur in de koelkast.
Heb je al eens van hojicha gehoord? Het is net als matcha een thee van gemalen groene theebladeren. Het verschil is, dat hojicha wordt gemaakt van geroosterde theebladeren. Dit geeft een heerlijk geroosterde smaak, rookachtig bijna. Je kunt dit vinden in theewinkels en toko's. Kies een keer voor hojicha in plaats van matcha in deze tiramisu!
Ook een makkelijk nagerecht: toetje van gepocheerde peer met mascarpone en notencrunch.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?