
Minestrone met boerenkool en witte bonen – Vrijheidssoep 2025
Onder andere Yvette van Boven en London Loy gingen haar al voor, en nu is het de beurt aan Jet van Nieuwkerk. Zij bedacht de Vrijheidssoep van 2025: een heerlijke, goed gevulde minestrone met boerenkool of palmkool. Palmkool is een Italiaanse boerenkool, ook wel 'Cavolo nero' genoemd. Het heeft donkerder groen blad dan gewone boerenkool. Het geeft de soep een unieke smaak en een extra voedzame twist.
De Vrijheidssoep is inmiddels een mooie traditie geworden. Ieder jaar vieren we onze vrijheid in Nederland, een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland samen aan tafel om verhalen te delen en de vrijheid (80 jaar vrijheid) te vieren.
Op tal van plekken worden er vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waar je gratis en in goed gezelschap kunt eten. Maar zelf organiseren kan natuurlijk ook! Kijk voor meer info op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Gevulde minestrone van Jet van Nieuwkerk
Ieder jaar bedenkt een andere chef of culinaire smaakmaker een recept voor de befaamde soep. Jet van Nieuwkerk besloot dit jaar voor minestrone te gaan. Op haar Instagram vertelt ze: “Daar is ie: het recept van de Vrijheidssoep 2025: een goed gevulde minestrone. Iedere verjaardag stond er een grote pan op tafel en serveerden mijn moeder en oma de soep. Handig, lekker én soep met elkaar eten verbindt. Let maar op!"
Jet van Nieuwkerk: “De Vrijheidssoep 2025 is helemaal vegan, en als je in de koelkast nog een broccoli of restje bloemkool hebt liggen, gooi die er dan zeker bij. Oud brood over? Maak er croutons van. En wil je nóg meer lekkers, maak er dan zelfgemaakte pesto bij."
Boerenkool over: boerenkool caesar salade.

Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 prei in ringen
- 2 wortels in plakjes
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 1 courgette in blokjes
- 150-200 gr boerenkool of palmkool (naar keuze)
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik tomaten (gepeld of in blokjes) (400 gr)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 snuf suiker (optioneel)
- 1,5 lit groentebouillon
- 1 blik witte bonen (uitgelekt en afgespoeld) (400 gr)
- basilicum vers, gehakt (als garnering)
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
- Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
- Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
- Voeg de boerenkool/palmkool toe.
- Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de witte bonen (of kikkererwten) toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
- Haal de laurierblaadjes uit de soep.
- Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.
Deze soep met boerenkool is heerlijk als lunch, geserveerd met verschillende smeersels en/of brood. Wil je er een avondmaaltijd van maken zonder al te veel moeite? Serveer met een stuk zuurdesem met wat kaas of een stuk krokant focaccia.
Een goed gelezen recept: courgettestoof. Deze courgettestoof is onvergetelijk lekker.
De vrijheidssoep 2025 wordt in de weken voorafgaand aan Bevrijdingsdag in blik verspreid, zodat iedereen op 5 mei mee kan genieten. Ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden, die door het hele land plaatsvinden, kan de soep worden gemaakt en gegeten.


Fotografie: Ruud Janssen
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?





