Moussaka

Moussaka
  • Hoeveelheid: 1
  • Porties: 4
  • Bereidingstijd: 45m
  • Kooktijd: 20m
  • Klaar in: 1:05 h

Deze Griekse moussaka kan op verschillende manieren en met verschillende ingrediënten gemaakt worden. Wees dus niet bang om zelf wat te variëren!

Traditioneel grieks, een simpel recept maar neem de tijd.

Moussaka is een heerlijk ovengerecht waar je voor het beste resultaat toch een beetje tijd in moet plannen. Deze Griekse Lasagna met gehakt, aubergine en bechamel is niet moeilijk. De aubergines worden het lekkerste als je ze even in de grillpan grilt. En mocht je een dag eerder al tijd hebben. Een nachtje in de koelkast is ook zeker een aanrader.

Tip: wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes.

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gr rundergehakt
  • 5 el olie
  • 2 tl oregano
  • 2 aubergines
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 30 gr boter
  • 2 el bloem
  • 175 gr gemalen oude kaas
  • 400 ml halfvolle melk

Bereidingswijze

Stap1

Schil eerst de aardappelen en snijd deze in plakjes. Kook ze vervolgens 10 minuten in kokend water en giet ze daarna af. Ondertussen kun je de ui 4 minuten fruiten in een koekenpan. Bak het teentje knoflook één minuut mee.

Stap2

Voeg het gehakt en oregano toe en bak het gehakt in 5 minuten goudbruin. Voeg de tomaat toe en laat deze 15 minuten mee garen. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.

Stap3

Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk ze met een beetje olie. Bestrooi het met wat peper en zout en gril ze voor ongeveer 6 minuten.

Stap4

Verwarm de oven voor op 220 graden. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel door het geheel totdat het bruin wordt. Schenk in delen de melk erbij en breng het al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 15 minuten op laag vuur indikken tot een gladde saus. Dit is de bechamelsaus, een klassieke witte saus.

Stap5

Schep het gehakt in een ovenschaal. Bedek het gehakt met de aubergines en aardappelen. Schenk de bruine saus erover en bestrooi het met kaas. Bak de moussaka in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin. Apoláfste! (Geniet!)

Doordat ik veel reis, wordt mijn..

Lees meer van deze chef
Gemiddelde waardering

(5 / 5)

5 5 1
Waardeer dit recept

1 personen hebben dit recept gewaardeerd

171

Commentaar op recept

  1. posted by Yolanda on 6 juni 2015

    Toevallig! Ik ben net bezig met het schrijven van een recept voor moussaka op mijn website. Het recept lijkt erg op bovenstaand recept, maar ik voeg er nog een aantal smaakmakers aan toe. Lekker met huisgemaakt tzaztiki erbij!

    • posted by Vera on 9 juni 2015

      Lekker Yolanda. Bedankt voor de tip!

  2. posted by Matthijs on 23 juni 2015

    Als je echt het gevoel wil hebben alsof er een engeltje op je tong poept, bak dan even de aardappels voor ze de ovenschaal ingaan. Z-a-l-i-g.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.
  • © 2017 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab