Moussaka recept uit de Griekse keuken

Moussaka recept uit de Griekse keuken

Griekse Lasagne
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 45 min
  • Wachttijd: 20 min
  • Klaar: 1 uur en 5 min
  • Kcal: 576
Naar het recept

Moussaka een oven gerecht uit de Griekse keuken, traditioneel met aubergines, gehakt en béchamel. Deze Griekse moussaka kan op verschillende manieren en met verschillende ingrediënten gemaakt worden. Wees dus niet bang om zelf te variëren.

Traditioneel Grieks simpel recept

Moussaka is een heerlijk ovengerecht waar je voor het beste resultaat toch een beetje tijd in moet plannen. Deze Griekse Lasagne met gehakt, aubergine en béchamel is niet moeilijk. De aubergines worden het lekkerste als je ze even in de grillpan grilt. En mocht je een dag eerder al tijd hebben. Een nachtje in de koelkast is ook zeker een aanrader.

Tip: wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes, nu aan de slag met de moussaka. (Of varieer en maak aardappelpuree)

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 500 gr rundergehakt
  • 5 el olijfolie
  • 2 tl oregano
  • 2 aubergines
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 30 gr boter
  • 2 el bloem
  • 175 gr oude kaas
  • 400 ml halfvolle melk
Griekse moussaka
Moussaka simpel recept

Makkelijke moussaka zo maak je ’t

  1. Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes. Kook 10 minuten in kokend water en giet ze daarna af. Ondertussen kun je de ui 4 minuten fruiten in een koekenpan. Bak het teentje knoflook mee.
  2. Voeg het gehakt en oregano toe en bak het gehakt in 5 minuten goudbruin. Voeg de tomaat toe en laat een kwartier mee garen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk met olijfolie. Bestrooi met peper en zout en gril een paar minuten.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel totdat het iets kleurt. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerende aan de kook. Laat een kwartier op laag vuur indikken tot een gladde saus. Dit is de béchamelsaus, een klassieke witte saus.
  5. Schep het gehakt in een ovenschaal. Bedek met de aubergines en aardappelen. Schenk de bruine saus erover en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin. Makkelijke moussaka zó maak je ’t.

Ook lekker: Vegetarische moussaka met Griekse yoghurt recept.

Ook lekker

Heb je het recept gemaakt? Geef een review.

Beoordeling: 3.6. van 104 stemmen.
Please wait...

12 reacties

  1. Hugo 24 december 2019 om 20:09- Antwoorden
    • Voeg wat kaneel toe aan het tomaten mengsel.
    • Aan de roux eerst wijn, dan pas de melk toevoegen, vervolgens een ei. Aan het geheel (1 à 2 tl) nootmuskaat toevoegen.
    • Miranda Bernath 24 december 2019 om 22:12- Antwoorden

      Wat een goed idee Hugo!

  2. Bart 26 december 2019 om 12:59- Antwoorden

    Gisteren op eerste kerstdag deze heerlijke Moussaka bereid met een lekkere tzatziki. In de Moussaka wel een paar tenen knoflook extra gedaan. Iedereen was erg enthousiast.
    Miranda bedankt voor je recept. Het was smullen!

    • Miranda Bernath 26 december 2019 om 13:24- Antwoorden

      Bedankt Bart, leuk om te lezen!

  3. Vincent 29 december 2019 om 14:20- Antwoorden

    Erg lekker hoor, 2e keer was nog veel beter gelukt, even oefenen. Met voorgekookte aardappelschijfjes en lekker dun gesneden repen aubergine erg lekker. Dag er na nog beter, als het net uit de oven komt, is het zo verschrikkelijk heet dat je je moet inhouden…..-)

    • Miranda Bernáth 29 december 2019 om 15:49- Antwoorden

      Mee eens Vincent hoe verfijnder hoe lekkerder, dank je!

  4. cvdh 11 maart 2020 om 09:49- Antwoorden

    Ik vond de moussaka wat flauw, heb er extra kruiden en knoflook aan toegevoegd. Volgende dag inderdaad lekkerder.

    • Miranda Bernáth 11 maart 2020 om 10:19- Antwoorden

      Perfect, goed te horen en dank voor je feedback!

  5. Debby 4 april 2020 om 08:33- Antwoorden

    Super recept!! Alles op de mandoline heel dun gesneden. Heb wel gevarieerd met hoeveelheden en veel meer ui en knoflook toegevoegd, en idd kaneel door t gehakt. Dit is een blijvertje, dank je!!
    ☆☆☆☆☆

    Ps ik wilde je 5 sterren geven, maar t ging mis en hij pikte maar 2 sterren op, dus bij deze :-)

    • Miranda Bernáth 4 april 2020 om 12:14- Antwoorden

      Leuk te horen Debby!

  6. Inge 17 september 2022 om 17:43- Antwoorden

    Moussaka smaakte heerlijk, op Lefkas gegeten met aardappel puree ook erg lekker met nootmuskaat eraan toegevoegd het proberen waard.

    • Miranda Bernáth 18 september 2022 om 22:21- Antwoorden

      Aardappelpuree is idd ook een goed idee, dank Inge.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant