Moussaka recept uit de Griekse keuken

Moussaka recept uit de Griekse keuken

Griekse Lasagne
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 45 min
  • Wachttijd: 20 min
  • Klaar: 1 uur en 5 min
  • Kcal: 576

Moussaka een oven gerecht uit de Griekse keuken, traditioneel met aubergines, gehakt en béchamel. Deze Griekse moussaka kan op verschillende manieren en met verschillende ingrediënten gemaakt worden. Wees dus niet bang om zelf te variëren.

Traditioneel Grieks simpel recept

Moussaka is een heerlijk ovengerecht waar je voor het beste resultaat toch een beetje tijd in moet plannen. Deze Griekse Lasagne met gehakt, aubergine en béchamel is niet moeilijk. De aubergines worden het lekkerste als je ze even in de grillpan grilt. En mocht je een dag eerder al tijd hebben. Een nachtje in de koelkast is ook zeker een aanrader.

Tip: wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes, nu aan de slag met de moussaka. (Of varieer en maak aardappelpuree)

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 500 gr rundergehakt
  • 5 el olijfolie
  • 2 tl oregano
  • 2 aubergines
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 30 gr boter
  • 2 el bloem
  • 175 gr oude kaas
  • 400 ml halfvolle melk
Griekse moussaka
Moussaka simpel recept

Makkelijke moussaka zo maak je ’t

  1. Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes. Kook 10 minuten in kokend water en giet ze daarna af. Ondertussen kun je de ui 4 minuten fruiten in een koekenpan. Bak het teentje knoflook mee.
  2. Voeg het gehakt en oregano toe en bak het gehakt in 5 minuten goudbruin. Voeg de tomaat toe en laat een kwartier mee garen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken en bestrijk met olijfolie. Bestrooi met peper en zout en gril een paar minuten.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel totdat het iets kleurt. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerende aan de kook. Laat een kwartier op laag vuur indikken tot een gladde saus. Dit is de béchamelsaus, een klassieke witte saus.
  5. Schep het gehakt in een ovenschaal. Bedek met de aubergines en aardappelen. Schenk de bruine saus erover en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin. Makkelijke moussaka zó maak je ’t.

Ook lekker: Vegetarische moussaka met Griekse yoghurt recept.

Ook lekker

Beoordeling: 3.5. van 105 stemmen.
Please wait...

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Hugo 24 december 2019 at 20:09 - Reply
    • Voeg wat kaneel toe aan het tomaten mengsel.
    • Aan de roux eerst wijn, dan pas de melk toevoegen, vervolgens een ei. Aan het geheel (1 à 2 tl) nootmuskaat toevoegen.
  2. Bart 26 december 2019 at 12:59 - Reply

    Gisteren op eerste kerstdag deze heerlijke Moussaka bereid met een lekkere tzatziki. In de Moussaka wel een paar tenen knoflook extra gedaan. Iedereen was erg enthousiast.
    Miranda bedankt voor je recept. Het was smullen!

  3. Vincent 29 december 2019 at 14:20 - Reply

    Erg lekker hoor, 2e keer was nog veel beter gelukt, even oefenen. Met voorgekookte aardappelschijfjes en lekker dun gesneden repen aubergine erg lekker. Dag er na nog beter, als het net uit de oven komt, is het zo verschrikkelijk heet dat je je moet inhouden…..-)

  4. cvdh 11 maart 2020 at 09:49 - Reply

    Ik vond de moussaka wat flauw, heb er extra kruiden en knoflook aan toegevoegd. Volgende dag inderdaad lekkerder.

  5. Debby 4 april 2020 at 08:33 - Reply

    Super recept!! Alles op de mandoline heel dun gesneden. Heb wel gevarieerd met hoeveelheden en veel meer ui en knoflook toegevoegd, en idd kaneel door t gehakt. Dit is een blijvertje, dank je!!
    ☆☆☆☆☆

    Ps ik wilde je 5 sterren geven, maar t ging mis en hij pikte maar 2 sterren op, dus bij deze :-)

  6. Inge 17 september 2022 at 17:43 - Reply

    Moussaka smaakte heerlijk, op Lefkas gegeten met aardappel puree ook erg lekker met nootmuskaat eraan toegevoegd het proberen waard.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
DSV De warmte van de winter