
Platte oesters openen
Oesters slurpen? Dat begint met het goed openen. Met een oestermesje, wat crushed ijs (of grof zeezout) en een beetje handigheid, zet je in korte tijd een lekker hapje op tafel. Serveer de oesters klassiek met een vinaigrette van rodewijnazijn en fijngesnipperde sjalot. Liever iets fruitigs? Frambozenazijn is ook een favoriet. En een paar druppels Tabasco maken de platte oesters helemaal af.
Ook lekker: mosselen met witte wijn - snel en simpel met verse mosselgroente.
Een oesterhandschoen is handig, maar een opgevouwen theedoek werkt ook prima. Houd de oester stevig vast met de platte kant naar boven, zet het mes in het scharnier en wrik voorzichtig open. Snijd de sluitspier los en klaar!
Wat heb je nodig? Een oestermesje + crushed ijs of grof zeezout (om de oesters op te leggen).

Ingrediënten
- 12 oesters (Zeeuwse platte)
- 1 sjalot
- 100 ml rode wijnazijn of frambozen azijn
- 1 citroen
Instructies
- Wikkel een theedoek om je hand (of gebruik een oesterhandschoen) en leg de oester met de platte kant omhoog.
- Zet het oestermes bij het scharnierpunt aan de smalle kant van de schelp. Wrik voorzichtig totdat je een ‘klik’ hoort.
- Haal het mes langs de bovenkant van de schelp en snijd de sluitspier door. Maak de oester los van de onderkant van de schelp.
- Pel en snipper de sjalot en meng met de rode wijnzijn (of frambozenazijn voor een fruitige twist).
- Serveer de dressing apart. (eventueel een paar druppels Tabasco) - meer heb je niet nodig.
Serveer de oesters en azijn met parten citroen op 'n schaal met crushed ijs. Zet tabasco op tafel voor de liefhebber.
Ook lekker: mosselen uit de wok met knoflook en zeekraal.


Mocht 't je niet lukken de oesters te openen, hier een perfecte uitleg van dé Oesterkoning:
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?