Hoe maak ik de lekkerste oliebollen?

  • Hoeveelheid: 50
  • Bereidingstijd: 10m
  • Kooktijd: 15m
  • Klaar in: 1:10 h

Elk jaar kijk ik hier weer naar uit, zelf oliebollen bakken, met een ouderwets pannetje hete olie op het vuur. Zelf een Hollandse oliebol maken is echt leuk en waanzinnig lekker. Tijdens het bakken wordt er al volop gesnoept. Moeilijk is het niet, met dit eenvoudige recept. Het lekkerste zoete hapje maak je zelf tijdens oud en nieuw!

Kneden voor een luchtige oliebol

Wil je een lekkere luchtige oliebol dan moet je je best doen met kneden. Zeker 10 minuten door het dikke deeg. Als je bij het beslag voordat het de frituurpan in gaat ook nog even de spatel doorheen haalt dan wordt de oliebol zeker lekker luchtig.

Oliebollen met van alles, rozijnen, appel, kaneel…

De oliebol kun je met van alles vullen. Dit recept is traditioneel met krenten en rozijnen maar maak waar je van houd! Stukjes appel maken de oliebol fris, banaan of ananas weer wat zoet. Hou je van een hartige oliebol? Dan kun je kaas en ui kunnen toevoegen. In ieder geval is het oudejaarsfeest compleet met je eigen oliebol!

Tip: Zorg wel dat wat je in de oliebol stopt, (krenten, rozijnen, appel) in het midden van het beslag zitten, want als ze uitsteken worden ze snel donker en niet lekker.

Ingrediënten

  • 80 gram boter
  • 1 liter melk
  • 1 kilo bloem
  • 80 gram gist
  • 150 gram rozijnen
  • 200 gram krenten
  • 3 eetlepels witte basterd suiker
  • 3 eieren
  • Snufje zout
  • Poedersuiker
  • Frituurolie

Bereidingswijze

Stap1

Laat de boter en de melk op lauw worden door ze een paar uur van tevoren uit de koelkast te halen. Meng de gist door de melk zodat de gist volledig opgelost is. Pak een grote kom. Doe daar alle bloem in en maak een kuiltje in het midden.

Stap2

Doe de rauwe eieren in het kuiltje, samen met de (zachte) boter en meng het goed door elkaar. Doe nu ook de witte basterd suiker erbij en meng het tot een geheel.

Stap3

Giet langzaam de gist met melk erbij en blijf ondertussen roeren. Blijf roeren tot het één geheel is en er geen klontjes meer in zitten. Roer nu ook de rozijnen en krenten door het beslag.

Stap4

Voeg nog een snufje zout toe, dek het beslag af met een theedoek en laat het beslag ongeveer 3 kwartier rijzen op een warme plek. Na het rijzen moet het beslag met ongeveer 1/3 zijn toegenomen.

Stap5

Verhit een frituurpan met olie tot 175 °C. Schep met een ijslepel oliebollen uit het beslag en laat ze één voor één langzaam in het vet zakken. Laat de oliebollen ongeveer 7 minuten bakken. Vergeet ze niet tussendoor om te draaien. De oliebollen hebben ruimte nodig in de frituurpan dus bak ze met voorkeur in delen.

Stap6

Laat de oliebollen uitlekken op wat keukenpapier en garneer ze met wat poedersuiker.

Het leuke aan koken vind ik..

Lees meer van deze chef
Gemiddelde waardering

(4 / 5)

4 5 1
Waardeer dit recept

1 personen hebben dit recept gewaardeerd

39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • © 2017 simpele-recepten.nl - Realisatie website: SEOlab