Onigiri: Japanse rijstballetjes gevuld met zalm

Onigiri: Japanse rijstballetjes gevuld met zalm

Als je ooit in Japan geweest bent, of net als ons regelmatig in de Japanse supermarkt komt, heb je de met zorg ingepakte rijstbolletjes ongetwijfeld al eens zien liggen. Ze heten onigiri en zijn net zo eenvoudig als ze klinken: rijstballetjes van gekookte rijst gevuld met jouw favoriete vulling en vervolgens gevormd tot een driehoek. Wat ons betreft is het de perfecte snack voor onderweg en hopen we dat ze steeds makkelijker te verkrijgen zijn in Nederland. Maar ondertussen maken we ze graag zelf.

Het fijne aan onigiri zelf maken is dat je kunt variëren met de vullingen. Zalm, tonijn, unagi (paling) en garnaal. Iets minder bekend in Nederland is umeboshi, een gezouten pruim, die het proberen waard is. De variaties zijn eindeloos. Ons recept kun je maken met tonijn en zalm uit blik. De basis is simpel, we mixen de vis met Japanse mayonaise en sojasaus. Wil je een pittige versie? Voeg dan een drup sriracha toe.

Ook een lekker voor onderweg: sandwich met geitenkaas, tomaat en sumak: snelle lunch binnen 10 minuten!

 

Onigiri recept

Onigiri: Japanse rijstballetjes

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Deze traditionele Japanse snack: onigiri zijn rijstballetjes gevuld met verschillende toppings. Deze versie met zalm maak je met maar 5 ingrediënten!
Gang lunch, Tussendoor
Keuken Aziatisch, Japans
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 stuks
calorieën 140

Ingrediënten

  • 200 gram rijst
  • 220 ml water
  • 120 gr zalm uit blik
  • 1 el mayonaise kewpie
  • ½ el sojasaus
  • 2 stengels bosui 
  • 1 norivel

Instructies

  • Begin met de rijst, die moet later namelijk nog afkoelen. Was je rijst goed voordat je ‘m kookt: zo’n 4 à 5 keer of totdat het water niet meer troebel is. Kook de rijst zoals vermeld staat op de verpakking.
  • Maak intussen de zalm vulling. Laat de zalm goed uitlekken en pluk de stukjes los. Voeg de Kewpie mayonaise, sojasaus, sriracha en bosui toe en roer goed.
  • Laat de rijst afkoelen, zodat je de onigiri met je handen kunt vormen. Zorg dat de rijst niet volledig is afgekoeld, want dan kan de onigiri zijn vorm niet goed behouden.
  • Vorm de onigiri. Wij gebruiken een speciale onigiri vorm hiervoor, maar je kunt ook je handen gebruiken. Begin met een laagje rijst, leg daarna ¼ van de zalmvulling in het midden. Doe extra rijst erbovenop en vorm tot een driehoek en druk goed aan.
  • Knip het norivel tot een gewenste grootte en wikkel om de onigiri.

We hebben zelf een onigiri stamper gekocht waarmee we makkelijk de onigiri kunnen vormen. Maar je kunt de rijstballetje ook gemakkelijk met de hand vormen. Zorg in beide gevalen dat de rijst iets is afgekoeld en je het met de hand kunt aanraken.

Hartstikke makkelijk: krokante rijstvellen met tonijn tartaar, heerlijk als amuse voorafgaand een diner, of serveer tijdens de borrel!

Maak ook eens deze onigiri met warmgerookte zalm!

Onigiri met zalm
Onigiri rijstdriehoekjes

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holy happy belly april actie
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025