Gezonde ontbijtbowl maken met perzik (of kaki)
Een ontbijtbowl maken is de perfecte start van je dag. Want een goed begin is het halve werk. Goed je ochtend beginnen gaat altijd samen met een goed ontbijt. Het liefst een ontbijtje dat niet al te veel werk kost, want nu de ochtenden weer donker zijn, smachten we vooral naar makkelijke ontbijtjes waarbij we niet te veel hoeven na te denken, en te doen. Vanuit die motivatie kwamen we al gauw op de keuze voor een ontbijtbowl. We maken deze ontbijtbowl met fruit: terwijl perziken en nectarines uit het seizoen gaan, komen herfstvruchten zoals kakifruit beschikbaar. Dit oranje fruit heeft een zoete, zachte smaak die perfect past in een ontbijtbowl en doet denken aan perzik, maar met een extra herfstige twist en vullen we 'm verder met granola. Dat is dus een makkelijk, maar ook vullend goed vullen met chiazaadjes en noten, en natuurlijk vol vitamine.
We vinden het lekker om onze eigen granola te maken. Zo hebben we ook invloed over hoeveel suiker of honing er in de granola gaat. Veel granola's uit de supermarkt zitten namelijk barstensvol suiker, en willen natuurlijk een gezonde ontbijtbowl maken. Voeg al jouw favoriete toppings als gedroogd fruit, noten en kokosvlokken toe, en ga aan de slag met lekkere specerijen als kaneel en kardemom.
Een lekker granolarecept: granola maken met kokos.
Tip: kakifruit (mocht je dit fruit nemen) hoeft vaak niet geschild te worden; je kunt het in dunne plakjes snijden en direct aan je bowl toevoegen.
Ingrediënten
- 1 el chiazaad
- 50 ml water
- 150 gr Griekse yoghurt
- 1 perzik of kaki in plakjes
- 50 gr granola
- 1 el olijfolie
- 1 tl roze peper optioneel
Instructies
- Maak als eerst de chiapudding, omdat deze lang moet weken. Begin het liefst de dag van te voren. Je kunt ook een grote bak maken, chiapudding blijft namelijk ongeveer 5 dagen goed in de koelkast.
- Schep de yoghurt in de kom en doe de granola erbij. Doe daarna de chiapudding erbij. Snijd de perzik in plakjes en leg op de ontbijtbowl.
- Druppel de olijfolie over de ontbijtbowl. Maak eventueel af met roze peper en je bent klaar met de ontbijtbowl maken.
Maak de chiapudding de dag van te voren, want het is belangrijk dat je de zaadjes lang weekt. De chiapudding maken we met water, omdat we deze toevoegen voor gezonde voedingsstoffen. Maar je kunt de chiapudding ook maken met een smaakje, of kies voor (plantaardige) melk voor extra romigheid.
De herfst is in volle gang: pumpkin spice granola.
Yoghurt en olijfolie heerlijke combinatie! We zien trouwens steeds vaker olijfolie in zoete recepten, zo kun je bij Cafe Cenc in Amsterdam een softijsje halen met kardemom en olijfolie. En we zijn dol op de combinatie van olijfolie en roze peper. Het toevoegen van de roze peper is een optionele stap deze bij het maken van de ontbijtbowl, maar voegt milde pit en fruitigheid toe.
Maak ook eens: chiapudding met bloedsinaasappel.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?