Ontbijtlassi: kruidige smoothie met mango en havermout
Lassi is een Indiase drank op basis van curds, dat is een soort yoghurt. Je hebt het ongetwijfeld wel eens gehad in een Indiaas restaurant, maar het is ook makkelijk om zelf te maken thuis. Deze versie is speciaal voor het ontbijt, en hebben we eens gehad het Indiase restaurant Dishoom in Londen. Zo gaat er vers fruit en havermout in deze gezonde ontbijtlassi. Kies voor rijpe bananen, want deze zijn lekker zoet. Zo heb je ook minder honing nodig om de ontbijtlassi zoet te krijgen.
De lassi wordt op smaak gebracht met een bijzonder ingrediënt, namelijk komijnzaad. Een specerij die we in Nederland niet zo snel gebruiken in zoete gerechten. Maar net als kaneel en kardemom, hoort ook komijn thuis in zoete recepten. En een ontbijtlassi is de perfecte manier om hiermee te experimenteren.
Ook meer lekkers uit India: Dal makhani een boterige linzencurry.
Ingrediënten
- 100 gr mango in blokjes
- 1 banaan
- 100 ml kokosmelk
- 100 gr Griekse yoghurt
- 2 el havermout
- 1 el honing optioneel
- ⅙ tl komijnzaad
- ⅙ tl zout
- 100 ml water
Instructies
- Voeg de blokjes mango toe aan een blender samen met de banaan, kokosmelk, Griekse yoghurt en havermout. Doe ook de honing in de blender naar smaak. Dit kun je ook later doen, om zo de zoetheid onder controle te houden.
- Doe ook de komijnzaad, het zout en water in de blender en meng tot een gladde smoothie. Voeg meer water toe indien de smoothie te dik is.
- Schenk de ontbijtlassi in mooie glazen en serveer direct.
Ook lekker: zelf matcha latte maken.
Gebruik hele komijnzaden. Indien je alleen gemalen komijnzaad hebt, wees dan voorzichtig en begin met een mespuntje. Het kan namelijk al snel te veel zijn.
Maak ook eens: smoothie bowl van rood fruit met pindakaas.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?