Ovenschotel met courgette

Ovenschotel met courgette

Deze ovenschotel met courgette, ei en kaas bevat een romige ei-kaaslaag en een saus van tomaat, rode ui en knoflook. Perfect als hoofd- of bijgerecht en eenvoudig te maken. Ideaal voor de hele familie, inclusief kinderen - ze zullen er dol op zijn! De courgette wordt gesmoord in een zoete tomatensaus en afgedekt met een knapperig ei-kaaslaagje. Heerlijk met een stukje brood of smeuïge aardappelpuree.

Ook lekker: geroosterde pompoen uit de oven met verse kruiden.

Tip: heb je een grote familie aan tafel? Serveer deze ovenschotel als bijgerecht voor zo'n 10 personen.

Ovenschotel courgette en tomaat

Ovenschotel met courgette

4.6 van 7 stemmen
Recept afdrukken
Ovenschotel met courgette, ei en kaas. In een saus van tomaat, rode ui en knoflook. Serveer als hoofd- of bijgerecht. Makkelijk te maken en kidsproof.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 personen
calorieën 432

Ingrediënten

  • 800 gr courgette
  • 4 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gr tomaten
  • 500 ml passata
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 4 eieren
  • 80 gr parmigiano reggiano (of vegan parmezaanse kaas)

Instructies

  • Pel en snipper de rode ui en knoflook. Verwarm een sauspan en bak de ui en knoflook samen in 2 el olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. Snijd de tomaten in parten, voeg ze toe aan de pan en bak ze mee. Voeg de Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de saus op een laag vuur zachtjes pruttelen en voeg de passata toe. Laat dit een paar minuten pruttelen.
  • Was en snijd de courgettes in plakken. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de courgetteplakken om en om tot ze beetgaar zijn. Haal de courgette uit de pan en zet apart
  • Blender de tomaten en passata tot een gladde saus. Schenk de saus op de bodem van een ovenschaal en verdeel de courgetteplakken gelijkmatig over de saus.
  • Kluts de eieren in een kom en breng op smaak met zout, peper en eventueel een extra theelepel Italiaanse kruiden. Schenk het eimengsel over de courgette in de ovenschaal.
  • Bestrooi het geheel met een laagje Parmigiano Reggiano. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de schotel ongeveer 30 minuten, of totdat het eimengsel volledig gestold is en de bovenkant goudbruin is.
  • Controleer of het ei goed gestold is. Als dat het geval is, haal je de schaal uit de oven en serveer je het gerecht direct.

Toch iets erbij? Eet lekker met een romige aardappelpuree. Tip: Geroosterde krokante uitjes als topping voor extra bite.

Ook lekker: courgette spaghetti maken met avocado en basilicum.

Ovenschotel courgette
Courgette met tomaat uit de oven

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

picknick boek september 2024 instagram
De Smaak van Italie zomer editie