Stol uit eigen oven: paasbrood glutenvrij

Stol uit eigen oven: paasbrood glutenvrij

Een heerlijk glutenvrij recept voor paasbrood met amandelspijs. Dit makkelijke recept zorgt ervoor dat de hele familie zal genieten van zalig paasbrood tijdens Pasen. Bovendien is deze glutenvrije paasstol gemaakt met suikervrije spijs. Aangezien we dol zijn op brood en er graag veel van eten, is dit recept best briljant.

Het bakken van glutenvrij paasbrood kan op verschillende manieren, maar deze is echt lekker. Het bereiden kost niet veel moeite en het resultaat is een lekker stevig brood. Bovendien hoef je deze stol niet alleen met Pasen te bakken; eenmaal geproefd, zul je dit brood regelmatig voor het weekendontbijt willen maken.

Als je liever geen meelmix gebruikt, kun je 225 gram amandelmeel en 225 gram boekweitmeel gebruiken voor een glutenvrije versie. Dit brood hebben we ook geprobeerd met broodmix van Schär, en dat werkte goed. Als je niet van veel spijs in je brood houdt, kun je in plaats daarvan 90 gram dadels en 100 gram amandelmeel met het sap van een halve citroen gebruiken.

Ook lekker: glutenvrije chocoladecake met amandelmeel.

Paasbrood glutenvrij recept

Glutenvrij paasbrood

4.1 van 8 stemmen
Recept afdrukken
Paasbrood glutenvrij recept met amandelspijs, 'n makkelijke stol op tafel met Pasen en met suikervrij spijs.
Gang Ontbijt
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 5 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 8 personen
calorieën 270

Ingrediënten

  • 450 gr witbroodmix AH glutenvrij
  • 14 gr droge gist
  • 225 ml melk plantaardig
  • 100 gr kokosolie
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 1 citroen rasp
  • 250 gr rozijnen
  • poedersuiker

Amandelspijs

  • 200 gr amandelmeel
  • 175 gr dadels zonder pit
  • 1 citroen sap

Instructies

  • Laat de rozijnen 10 minuten wellen in heet water. Rasp de citroen en pers het sap uit. Meng het broodmix met de gist, kokosbloesemsuiker en citroenrasp in een mengkom. Smelt de kokosolie en meng met de melk. Mix dit met de droge ingrediënten samen met het ei.
  • Laat de rozijnen uitlekken en meng met het deeg. Voeg een eetlepel glutenvrij meel toe, mocht het deeg plakkerig zijn en kneed goed door.
  • Maal de dadels fijn voor het amandelspijs en meng met het amandelmeel en citroensap. Kneed dit tot een deeg van spijs.
  • Bedek een bakvorm met bakpapier en druk hier een kwart van het brooddeeg in. Rol het amandelspijs langwerpig uit en druk dit in de laag deeg. Bedek nu het spijs met de rest van het brooddeeg.
  • Bedek de vorm met een vochtige theedoek en laat 45 minuten rijzen. Verwarm de oven op 190 graden en bak het paasbrood in de oven af in 40 minuten. Bestrooi met poedersuiker en snij in plakken.

Je glutenvrije paasstol met suikervrije spijs is klaar. Varieer met noten en gedroogd fruit en voeg naar eigen smaak toe. Geniet ervan met een lik (plantaardige) boter.
Tip: probeer eens fiordifrutta, een biologische jam met enkel suikers uit het fruit, voor extra smaak!

Ook lekker: bananenbrood met pindakaas en stukjes zachte pure chocolade.

Glutenvrije paasstol
Glutenvrij paasbrood recept

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Soraya 11 januari 2020 at 11:00 - Reply

    Kan ik het ei vervangen door een banaan?

    • Miranda Bernáth 11 januari 2020 at 13:27 - Reply

      Je zou een halve geprakte banaan kunnen gebruiken of 4 eetlepels appelmoes, dit staat gelijk aan 1 ei. Ik hoop dat ’t lukt Soraya met je vegan paasstol.

  2. Simone 17 april 2022 at 10:11 - Reply

    Ik heb er nog wat saffraan aan toegevoegd. Heerlijk! Fijn recept!

  3. Patty 25 februari 2023 at 14:12 - Reply

    Ik ben allergisch aan kokosnoot, wat kan ik doen met de bloem en olie…?

    • Miranda Bernáth 25 februari 2023 at 20:33 - Reply

      Je kunt ipv kokosbloesemsuiker – rietsuiker gebruiken en ipv kokosolie – zonnebloemolie. Ook een allergie voor amandelmeel? Dan kan je hazelnootmeel of zonder noten lijnzaadmeel nemen.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram actie april
De smaak van Italie voorjaar 2024