
Pasta carbonara
Dit wereldberoemde gerecht uit Italië is eenvoudig te maken en een echte klassieker. De heerlijke smaken van dit pasta carbonara recept passen perfect bij elkaar, en uiteraard spaghetti carbonara zonder room! Dit spaghetti-gerecht is wereldwijd enorm populair. De naam ‘carbonara’ komt van de steenkoolbranders, de zogenaamde 'carbonari', die met eenvoudige ingrediënten hun lunch voorbereidden terwijl ze naar hun werk gingen.
Spek, bij voorkeur guanciale, en ei vormen de basis van de klassieke carbonara saus, die traditioneel met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt verder op smaak gebracht met buikspek, kaas (bij voorkeur pecorino) en ei. Hoewel de variant met paddenstoelen ook lekker is, behoort deze niet tot het originele carbonara-recept.
Als je dit authentieke carbonara-recept wilt maken met guanciale (letterlijk ‘wang’-spek), kun je het beste even langs een Italiaanse delicatessenwinkel gaan. Het spek heeft een heerlijke smaak dankzij het zout en de peper waarmee het is ingewreven.
Ook leuk: dit neem je mee uit de Italiaanse supermarkt.

Ingrediënten
- 250 gr guanciale (Italiaans wangspek) of pancetta
- 400 gr spaghetti
- 150 gr pecorino iets extra voor het serveren
- 4 eieren dooiers
- zwarte peper vers gemalen
Instructies
- Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd het Italiaanse spek (bij voorkeur guanciale) in dunne reepjes en bak het in een pan op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten, totdat het licht krokant is.
- Rasp ondertussen de Pecorino kaas en splits de eieren. Kluts de eidooiers goed door elkaar.
- Schep de spaghetti uit de pan en voeg deze direct toe aan de pan met het gebakken spek.
- Voeg ook de geraspte Pecorino kaas toe, samen met een beetje kookvocht van de pasta (ongeveer een paar eetlepels).
- Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers toe aan de spaghetti. Roer goed door zodat een romige carbonara-saus ontstaat.
- Maak de pasta carbonara af met vers gemalen peper naar smaak.
Serveer de pasta carbonara op borden en besprenkel, indien gewenst, met een paar druppels goede olijfolie. Spaghetti carbonara is een geliefde klassieker uit de Italiaanse keuken. Een heerlijk, snel en authentiek recept dat altijd in de smaak valt.
Tip: klontjes in de saus? Voeg een scheutje kookvocht toe en blijf goed roeren. Zo ontstaat er langzaam een mooie, gladde carbonarasaus. Het maken van de carbonarasaus is echt eenvoudig.
Ook lekker: pasta met chorizo en room.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?