Pastel de nata
- Aantal: 8
- Bereidingstijd: 20 min
- Kooktijd: 10 min
- Klaar in: 30 min
- Kcal: 265
Pastel de nata custardtaartjes uit Portugal. De Pastel de nata koop je op elke hoek van de straat in Lissabon maar makkelijk maak je ze zelf. 'n Portugees recept, neem verse eieren en hou je hoofd erbij dan is het helemaal niet moeilijk. Zó Favoriet!
Custardtaartjes recept
Custardtaartjes recept de pastel de nata ook wel bekend als Pastel de Belém van oorsprong uit Lissabon. Custardtaartjes maak je met dit recept zelf. Binnen no time heb je een verse pastel de nata in je mond.
Liever glutenvrij? Met glutenvrij bladerdeeg van Schär heb je succes. Wel eerst goed laten ontdooien.
Pastéis de nata
- Rol het bladerdeeg uit en rol weer op zonder bakpapier. Snij in 8 stukken van zo'n 2 cm breed. Vet een vorm voor muffins in met boter. Duw de rolletjes bladerdeeg in de muffinvormpjes en maak er een bakje van met een opstaand randje. Zet weg in de koelkast.
- Maak de custard door 150 ml melk te verwarmen in een steelpannetje en voeg hier de citroenrasp, de helft van de boter en kaneel aan toe. Breng dit langzaam net niet aan de kook. Verwarm de oven vast voor zo tussen de 225 en 250 graden.
- Klop in een andere kom de bloem met de maizena en de overige melk tot een glad mengsel en schenk al roerende de warme melk in de kom met het papje en schenk daarna alles weer terug in de steelpan. Laat het op laag vuur nog zo'n 5 minuten al roerend pruttelen tot het dikker begint te worden. Roer de rest van de boter door de custard.
- Zet het vuur uit en dek de custard af laat rusten en maak de karamelsiroop. Doe de suiker samen met een snuf kaneel, citroenrasp en 60 ml water in een steelpan. Breng langzaam aan de kook tot een lichtbruine karamel. Roer niet maar draai met de pan. Schenk zodra de karamel goudbruin is voorzichtig nog zo'n 60 ml water in de pan. Kook nog heel even door.
- Schenk de helft van de karamelsiroop bij de custard in de pan en klop glad. Doe de custard in een maatbeker, voeg de eidooiers toe en klop deze er nog even goed door. Je hebt nu zo'n 300 ml custard.
- Neem de muffinvorm en schenk de bladerdeegbakjes vol met de custard. Bak de pastéis de nata in 10 minuten gaar of totdat de bovenkant goudbruin is. Haal uit de oven en smeer de bovenkant voorzichtig in met de overgebleven suikersiroop. Laat iets afkoelen en eet lauwwarm. Zó maak je pastéis de nata.
Eet de Pastéis de nata met kaneel en poedersuiker en een espresso.
Ook lekker Banoffee pie, romige banaan karameltaart.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Hi, ik wil dit recept dit weekend proberen. Wat voor bladerdeeg gebruik je? De standaard koopmans per 10 verpakt, of een andere?
Ik gebruik een rol vers bladerdeeg (kan ook een rol van Schär mocht je deze glutenvrij willen maken) maar vierkante plakjes zullen ook prima werken Kay. Wel eerst laten ontdooien.
Ik ga je recept dit weekend proberen. Maar hoeveel citroenrasp gebruik je? En moet dan de helft in stap 2 en de andere helft in stap 4 worden toegevoegd?
Ik neem ’t rasp van 1 bio citroen, de helft voor stap 2 en de andere helft voor stap 4. Wel kun je dit zelf aanpassen naar smaak, iets meer of minder. Het recept kan er niet door mislukken maar de smaak natuurlijk wel..
Voor de tweede keer gemaak! De eerste keer waren ze voor mijn smaak te zoet, nu kleine wijzigingen toegepast! 50 gram minder suiker gebruikt en minder citroenrasp! Ze waren Top! Gelukt dus!
Goed te horen Kathleen, ’t zijn ook echt mijn favoriet en dank voor je feedback!