
Pastitsio: Griekse pasta ovenschotel met romige bechamelsaus
Het wordt ook wel een Griekse lasagne genoemd, deze pastaovenschotel met holle pasta, een tomatenvleessaus en de romigste bechamelsaus van je dromen. Op de redactie vinden we pastitsio meer vergelijkbaar met moussaka, met een soortgelijke vleessaus en bechamelsaus. Het is een uitgebreid gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens feesten en feestdagen. Maar ook doordeweeks maken we graag een ovenschotel vol. De oven doet namelijk een deel van het werk.
Voor het maken van pastitsio gebruiken we een holle pasta zoals ziti of buccatini. Deze kun je vinden in het pastaschap van grote supermarkten, of in Italiaanse of Griekse delicatessenwinkels. Verder kun je de rest van de ingrediënten vinden in de supermarkt. Een lekkere twist op dit recept is lamsgehakt in plaats van rundergehakt, dit kun je vinden bij de slager en is zeker de moeite waard om een keer te proberen!
Moet je proberen: moussaka, een ovengerecht uit de Griekse keuken.

Ingrediënten
Voor de vleessaus:
- 2 el olijfolie
- 2 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geraspt
- 750 gr gehakt
- 1 tl kaneel
- 1 el suiker
- 2 el tomatenpuree
- 100 ml rode wijn
- 400 gr tomatenblokjes
- 2 blokjes bouillon
- 2 laurierblaadjes
- 15 gr peterselie
Voor de bechamelsaus:
- 100 gr boter
- 100 gr bloem
- 1 liter melk
- zout en peper
- ½ tl nootmuskaat
- 100 gr parmezaanse kaas
- 3 eidooier
Voor de pasta:
- 300 gr ziti of bucatini
- 2 el olijfolie
- 10 gr peterselie
- 10 gr tijm de blaadjes
- 2 eieren
- 200 gr feta
- 50 gr parmezaanse kaas
Instructies
De vleessaus:
- Verhit twee eetlepels olijfolie in een hapjespan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze glazig. Doe daarna de knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe daarna de tomatenpuree erbij en bak nog eens 2 minuten.
- Voeg het gehakt toe en daarna de suiker, tijm en kaneel. Roer goed en bak het gehakt rul en goudbruin.
- Doe daarna de wijn en laat deze verdampen. Doe daarna de tomatenblokjes in de pan, verkruimel de twee bouillonblokjes en voeg de laurierblaadjes toe. Laat de vleessaus 20 minuten sudderen op laag vuur tot de saus is ingedikt.
De bechamelsaus:
- Maak ondertussen de bechamelsaus. Voeg de boter toe aan een pan en voeg de bloem toe zodra de boter is gesmolten. Blijf continu roeren terwijl je kort de bloem bakt.
- Voeg de melk per 100 ml toe aan de bechamelsaus om klontjes te voorkomen. Dit proces duurt een tijdje. Na verloop van tijd zal de saus indikken en romig worden.
- Haal de bechamel van het vuur en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Doe de geraspte Parmezaanse kaas erbij en roer tot de kaas gesmolten is en opgenomen in de saus. Voeg als laatste de eidooiers toe en roer opnieuw.
De pasta:
- Kook de pasta al-dente gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat de pasta dus niet helemaal gaar is.
- Giet de pasta af en verkruimel feta in de pan. Bestrooi met de peterselie en tijm en roer goed. Voeg daarna de pasta in een ingevet bakblik. Kluts de eieren en giet over de pasta.
De pastitsio samenstellen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schep 2 grote pollepels van de bechamelsaus bij de vleessaus en roer goed. Hierdoor blijft de saus steviger. Giet de saus over de pasta en verwijder de laurierblaadjes.
- Giet de rest van de bechamel over de pastitsio en bestrooi met Parmezaanse kaas.
- Zet de pastitsio in de oven en bak in 40 minuten goudbruin. Laat minimaal 15 minuten staan, zodat de saus kan verstevigen. Zo kun je de pastitsio mooi in porties snijden en serveren.
Laat pastitsio altijd even rusten nadat je het gerecht uit de oven haalt. Zo wordt de saus steviger en kun je het goed verdelen in porties.
Lekker voor erbij: traditionele Griekse salade.
Je kunt pastitsio goed invriezen en bewaren voor een andere dag!


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?