Pavlova met rode sinaasappel
Pavlova met bloedsinaasappel: een onweerstaanbaar chewy en zoet recept. Perfect als dessert bij het ontbijt of tussendoor, en absoluut een traktatie voor Valentijnsdag. De kroon op dit heerlijke gerecht? De bloedsinaasappel topping die het helemaal afmaakt.
Als de bloedsinaasappel niet beschikbaar is, kun je gerust een gewone sinaasappel gebruiken. De rode variant is doorgaans verkrijgbaar van december tot eind maart.
Tip: bereid de pavlova met rode sinaasappel een dag van tevoren voor door simpelweg de siroop te maken en in de koeling te bewaren. Zo is je smaakvolle topping klaar wanneer je het nodig hebt.
Ook lekker: bloedsinaasappel smoothie met mango en banaan.
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 200 gr poedersuiker
- 1 tl maïzena
- 1 tl azijn
Siroop
- 3 bloedsinaasappels het sap
- 2 bloedsinaasappels in partjes
- 60 gr suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop de eiwitten stijf voeg langzaam de suiker, maïzena en azijn toe. Blijf kloppen tot er pieken ontstaan.
- Verdeel de merengue over een vel bakpapier in een cirkel of maak meerdere kleine hoopjes en schuif in de oven.
- Zet de oven lager naar 130 graden en bak de merengue 1 uur en 30 minuten. Laat daarna in de oven staan om af te koelen.
Siroop
- Pers de bloedsinaasappels uit. Breng het sap met de suiker aan de kook. Kook in tot een siroop en laat afkoelen.
- Schil en snij de overige sinaasappels in parten. Voeg toe als de siroop klaar is. Breek de pavlova in stukken of eet in z’n geheel.
Schep de partjes erop en schenk de siroop over de pavlova. De siroop die je over hebt is waanzinnig lekker te gebruiken als limonade.
Ook lekker: risotto met rode sinaasappel en venkel voor de lunch of ’n intiem etentje.
Wat is het verschil tussen pavlova en meringue? Beide worden gemaakt door het opkloppen van eiwit met suiker. Het grote verschil ligt in de textuur: pavlova is zacht van binnen na het bakken, terwijl meringue zowel van binnen als van buiten knapperig is. Pavlova bevat maïzena, waardoor de buitenkant knapperig blijft, maar de binnenkant zacht en smeuïg. Kies dus tussen een knapperige meringue of een pavlova met een heerlijk zachte binnenkant.
Tip: voor een romige vulling in de pavlova, meng 300 gram zure room met 125 ml slagroom. Voeg eventueel een scheutje likeur en suiker naar smaak toe.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?