Pindasaus zelf maken van pindakaas

Pindasaus zelf maken van pindakaas

Pindasaus zelf maken is heel eenvoudig. Met dit recept, op basis van pindakaas, heb je in een handomdraai een heerlijke saus klaar, verrijkt met ketjap, sambal, gember en sereh. In dit recept gebruiken we gemakshalve pindakaas, maar je kunt ook makkelijk pindasaus maken met verse pinda's. Maal de pinda's tot een fijne pasta - net zo simpel! Met 500 gram gebrande pinda's maak je ongeveer één pot pindakaas. Zo is je zelfgemaakte pindasaus volledig suikervrij en glutenvrij, zonder toegevoegde melk, maar met de rijke smaken van ketjap en sambal.

Sereh, ook wel bekend als citroengras of lemon grass, is een stevige, gelaagde stengel met een frisse citroen-limoensmaak en een vleugje kokos. Citroengras is een essentieel ingrediënt in de Aziatische keuken en geeft een subtiele, maar onvervangbare smaak aan gerechten. Laat het sereh mee sudderen in de saus, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Samen met de gember vormt het de perfecte smaakbasis voor deze satésaus.

Hoe je het ook noemt - pindasaus, satésaus, of saté pindasaus - dit recept is de perfecte basis voor een smaakvolle saus die bij elke maaltijd past.

Wil je een andere variant? Hier het recept voor pindasaus met kokosmelk.

Maak samen met vegetarische nasi.

Pindasaus maken

Pindasaus maken

5 van 2 stemmen
Recept afdrukken
Zelf pindasaus (of satésaus) maken? Dit recept is snel en eenvoudig, met pindakaas, ketjap, sambal, gember en sereh voor de perfecte smaak.
Gang Saus
Keuken Indonesische recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 personen
calorieën 118

Ingrediënten

  • 1 stengel sereh
  • stukje gember vers
  • 4 el pindakaas
  • 3 tl sambal
  • 2 el ketjap manis

Instructies

  • Breng 300 ml water aan de kook. Kneus een stuk sereh (citroengras) en snijd 2 cm verse gember af.
  • Voeg beide toe aan het kokende water en laat het geheel 10 minuten zachtjes trekken, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Voeg de pindakaas toe aan het water en laat het mengsel rustig doorkoken totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
  • Roer regelmatig om te voorkomen dat de saus aan de pan blijft kleven. Voeg sambal en ketjap manis toe naar smaak, en proef tussendoor om de perfecte balans te vinden.
  • Is de saus te dik? Voeg dan wat extra water toe om deze te verdunnen. Is de saus juist te dun? Voeg dan wat extra pindakaas toe om de saus dikker te maken.
  • Laat de gember en sereh zo lang mogelijk in de saus voor een optimale smaak. Verwijder deze vlak voordat je de saus serveert. Zelf pindasaus maken is eenvoudig en de smaak is het zeker waard!
Pindasaus maken van pindakaas

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly februari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025