Suya: pittige biefstukspiesjes met pinda’s uit Nigeria
In Nigeria vind je op iedere hoek wel een zaakje waar je suya, ook bekend als tsire, kunt kopen. Dat is een spies van rundvlees met een pittige marinade. De marinade, yayi, is een kruidenmengsel van pinda's, peper en specerijen als gember en nootmuskaat. Perfect in balans, waardoor niks overheerst. Het is een gerecht die ook veel thuis wordt gemaakt, zo heeft ieder gezin wel een eigen recept. In Afrikaanse toko's kun je de specerijenmix vaak ook kant-en-klaar verpakt vinden. Maar let op, deze is onwijs pittig!
Na het marineren, wat minimaal 8 uur duurt, wordt de spies gegrild. Hierdoor krijgt suya die rokerige smaak waar iedereen zo dol op is. Dit kun je doen in de oven, de grillpan en natuurlijk op de barbecue. Je serveert de pittige spiesjes met verse tomaat en ui, lekker fris is dat. En voor wie het niet pittig genoeg kan, serveer je de suya ook altijd met extra yayi. Hierin kun je het veel dippen, voor extra veel pit.
Ook lekker: crostini met biefstuk, gezond en lekker!
Ingrediënten
- 20 gr pinda's geroosterd
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl nootmuskaat gemalen
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl witte peper gemalen
- 2 el cayennepeper
- 1 tl kippenbouillonpoeder
- 1 tl zout
- 500 gr biefstuk
- 1 el zonnebloemolie
- 2 tomaten in partjes
- 1 rode ui in partjes
Instructies
- Doe alle ingrediënten van de suyakruidenmix, yayi, in een keukenmachine en maal fijn tot een kruimelige marinade.
- Snijd de biefstuk in dunne reepjes en voeg toe aan een grote kom. Houd 2 eetlepels van de marinade apart en voeg de rest toe aan de biefstuk samen met 1 eetlepel zonnebloemolie. Schep het geheel goed om, zodat al het vlees is bedekt met de marinade.
- Marineer de suya minimaal 8 uur in de koelkast, voor de beste smaak.
- Zet de barbecue aan, verhit een grillpan op het vuur of verwarm de oven op 230 graden op de grillstand. Schuif de biefstukreepjes op een spies of houten prikker.
- Grill de suya ongeveer 2 tot 3 minuten aan beide kanten, tot deze mooi donkerbruin van kleur is.
- Bestrooi de suya met een snuf van de overgebleven kruidenmix. Serveer met partjes verse tomaat en rode ui en extra van de kruidenmix om in te dippen.
Belangrijk: gebruik je houten stokjes als spies? Laat ze dan eerst 30 minuten weken in water. Hierdoor zullen ze niet verbranden tijdens het grillen.
Ook lekker: tofuspiesjes gemarineerd met lente ui.
Houd je niet zo van pittig? Voeg dan 1 eetlepel minder toe van de cayennepeper! Nog een lekkere spies: garnalen met ananas.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?