Plaattaart met cheddar

Plaattaart met cheddar

Deze vegetarische plaattaart met cheddar is een frisse toevoeging aan je brunch, diner of picknick. Er gaan namelijk dunne plakjes citroen op. Dat klinkt heftig, maar door de citroen zo dun mogelijk te snijden, is de plaattaart totaal niet zuur. Erop gaan ook plakjes ui en jalapeño. Die kun je ook vervangen door groene chili's als je niet zo van pittig houdt. Deze kun je meestal vinden in de toko. Als laatste doen we frisse kruiden bovenop de plaattaart om 'm af te maken, zoals koriander en munt, maar je kunt ook gebruiken wat je op dat moment in huis hebt. Denk aan peterselie en dille, of sla deze stap over.

De plaattaart maken we met een rol vers bladerdeeg uit de supermarkt. Superhandig, want hierdoor is het maken van de plaattaart met cheddar een fluitje van een cent. Je kunt ook kleine taartjes maken door plakjes bladerdeeg uit de diepvries te gebruiken. Of snijd de rol vers bladerdeeg alvast in plakken voordat 'ie de oven in gaat. Warm en koud is de plaattaart op beide manieren heerlijk. Wil je 'm opwarmen? Zet 'm dan 10 tot 15 seconden in de magnetron, zodat de korst niet slap wordt.

Nog meer lekkere oven recepten.

Plaattaart met cheddar

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Verrassende plaattaart met cheddar, citroen, ui en jalapeno. Perfect voor brunch of picknick. Makkelijk te maken en zowel warm als koud heerlijk.
Gang Hoofdgerecht, lunch, snack
Keuken Engelse recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 8 personen
calorieën 210

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei geklutst
  • 150 gr cheddar geraspt
  • 1 citroen in dunne plakjes
  • 2 jalapenos in dunne plakjes
  • 1 ui in dunne plakjes
  • 10 gr munt grof gehakt
  • 10 gr koriander grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg uit. Kerf met een mesje voorzichtig een rand van 1 centimeter rondom het bladerdeeg, maar zorg dat je niet door het deeg snijdt.
  • Besmeer het bladerdeeg met het geklutste ei en zet in de oven. Bak in 25 minuten goudbruin.
  • Haal het bladerdeeg uit de oven, en druk de binnenkant, die tijdens het bakken bol is geworden, weer plat. Verhoog ondertussen de temperatuur van de oven naar 200 graden. Bestrooi de plaattaart met cheddar en beleg met plakjes citroen, ui en jalapeno. Zet terug in de oven en laat nog eens 20 minuten bakken, tot de kaas is gesmolten en de rest van de toppings iets zijn uitgedroogd.
  • Bestrooi de plaattaart met de verse koriander en munt en serveer direct.

Tip: gebruik een scherp mes om de citroenschijfjes heel dun te snijden. Met te dikke plakken citroen is een hap niet alleen te zuur, maar ook nog eens bitter. Dat komt doordat de schil van de citroen erg bitter is. Daarom is het extra belangrijk om de citroen in dunne plakken te snijden.

Wist je dat Meyer-citroenen lekker zijn om zo, met schil, te eten? In Nederland zijn ze niet makkelijk te verkrijgen, maar als je ze kunt vinden of in de tuin hebt, raden we je zeker aan om deze citroen te gebruiken voor het maken van de plaattaart met cheddar!

Nog een fijn recept met bladerdeeg: asperges in bladerdeeg.
Maak ook eens: plaattaart met pesto en crème fraîche.

Plaattaart met citroen en cheddar
Plaattaart met cheddar en citroen

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Maak kans op het kookboek Holly hapy belly december
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Najaarseditie 2024