Zelf polenta maken
Polenta maken, een veelzijdig Italiaans gerecht dat zowel eenvoudig als heerlijk is. Het is gemaakt van maïsgriesmeel en kan op verschillende manieren worden bereid: als hartige, gebakken punten, knapperige frietjes, of smeuïge polentapuree. Deze laatste serveer je bijvoorbeeld met gegrilde groenten. Gebakken polenta met tijm en rozemarijn is ideaal als bijgerecht of snack. Het is eenvoudig te maken en heerlijk knapperig.
Serveer de polenta met een romige dip van gemarineerde artisjokken om je gerecht helemaal af te maken. Je hebt het volgende nodig: 200 gr gemarineerde artisjokken - een hand vol bladpeterselie - 1 el olijfolie en versgemalen zwarte peper. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en maal tot een gladde, smeuïge dip. Serveer direct bij je krokante polenta.
Ingrediënten
- 1 lit groentebouillon
- 250 gr polenta
- 15 gr rozemarijn vers (of een mix met tijm)
- 1 el arachideolie of ghee
- olijfolie om in te bakken
Instructies
- Breng de bouillon aan de kook en voeg al roerend beetje bij beetje de polenta erdoor. Laat 5 minuten op laag vuur koken tot er geen klontjes meer in zitten, blijf roeren.
- Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze grof. Zet het vuur uit en roer de rozemarijn en de arachideolie door de polenta. Breng op smaak met zout.
- Giet de polenta in een ingevette ovenschaal (18×28 cm) en laat ‘m helemaal afkoelen. Snijd de stevige, afgekoelde polenta in punten.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de punten van polenta goudbruin en knapperig. Eet ze met een lekkere dip.
Dit recept komt uit het boek: Holy Happy Belly, (Ayurvedische recepten voor een energieke lente en zomer).
Ook lekker: champignons op toast met kaas, gebakken ui en platte peterselie, een heerlijk makkelijk en snel recept. Polenta met paddenstoelen gaan heel goed samen.
Of: kastanjesoep. Een romige soep is precies wat je wil zodra de herfst begint.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
‘Breng de bouillon aan de kook’… 1 blokje… maar in hoeveel water?
1 Liter.