Pompoencake met pecannoten
Deze luchtige pompoencake met pecannoten is een heerlijk herfstig recept! De combinatie van pompoen en kaneel maakt het een echte seizoensfavoriet, terwijl de knapperige pecannoten en sappige rozijnen voor een verrassende twist zorgen. De rozijnen houden de cake lekker smeuïg, en de gekarameliseerde pecannoten geven een extra crunchy bite en maken de pompoencake helemaal af – een waanzinnige traktatie die allesbehalve saai is!
Pecannoten zijn heerlijk en voedzaam, en hoewel de gekarameliseerde versie iets minder gezond is, voegen ze wél die onweerstaanbare crunch toe.
Tip: de gekarameliseerde pecannoten zijn ook heerlijk als snack! Voor de lekkerste variant gebruik je 100 gram gezouten pecannoten, 20 gram boter, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, en 1 theelepel kaneel. Verhit de ingrediënten in deze volgorde in een koekenpan, en na 5 minuten heb je een heerlijke snack klaar.
Ingrediënten
- 125 gr pompoenblokjes
- 100 gr sultanarozijnen
- 2 eieren
- 60 gr bruine basterdsuiker
- 180 ml extra vergine olijfolie
- 125 gr rijstmeel
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 40 gr pecannoten
Gekarameliseerde pecannoten
- 20 gr boter
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- 80 gr pecannoten
Instructies
- Kook de pompoenstukjes in water gedurende 10 minuten, totdat ze zacht zijn. Giet het water af en laat de pompoen kort droog stomen. Pureer de pompoen met een scheut olijfolie zodra deze iets is afgekoeld.
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Doe de rozijnen in een kom en giet er heet water over. Laat ze 10 minuten wellen.
- Klop de eieren en de basterdsuiker 5 minuten lang tot een luchtig, licht mengsel. Blijf kloppen en voeg geleidelijk de olie toe.
- Zeef het rijstmeel, kaneel en bakpoeder boven het eimengsel. Roer alles goed door tot een glad beslag.
- Hak de pecannoten grof, laat de rozijnen uitlekken en voeg ze samen met de pompoenpuree toe aan het beslag. Meng alles goed door elkaar.
- Schenk het beslag in het voorbereide cakeblik en bak de pompoencake 45 minuten in de oven, of totdat een prikker er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen in het blik.
Maak de gekarameliseerde pecannoten
- Smelt de boter in een koekenpan. Voeg bruine basterdsuiker en kaneel toe. Breng het langzaam aan de kook en voeg de pecannoten toe. Roer goed door en kook 3-4 minuten totdat de noten mooi gekarameliseerd zijn.
- Leg de afgekoelde pompoencake op een bord en schenk de gekarameliseerde pecannoten eroverheen. Geniet van de heerlijke herfstcake!
Maak de pompoencake af met een dot lobbige room. Meer zoet: taart recepten.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?