Ribollita: zo maak je deze makkelijke Toscaanse soep met bonen
Brood over? Blikken bonen en tomaten die op moeten in de voorraadkast? Of gewoon zin in een verwarmende ribollita? Probeer dan zeker ons perfecte recept voor Toscaanse bonensoep. Er zitten vijf soorten groenten in onze variant, namelijk tomaat, bleekselderij, ui, wortel en palmkool (cavolo nero). Naast groenten gaan er ook cannellini-bonen in ribollita, om precies te zijn. Deze witte bonen kun je net als de rest van de ingrediënten vinden in de schappen van de supermarkt.
Er gaat dus ook brood in de soep, net als bij vele andere Italiaanse soepen. Pappa al pomodoro bijvoorbeeld. Het verhaal gaat dat minestrone van de dag ervoor werd gegeten met (oud) brood door de armen. In de Italiaanse keuken heet dit cucina povera en de Italiaanse keuken zit vol met dit soort budgetgerechten, zoals we ze nu noemen. Vaak zie je peulvruchten terug in deze gerechten, zoals bij pasta e feci (pasta met kikkererwten) en pasta e fagioli (pasta met bonen). Daarnaast worden vaak goedkope groenten zoals wortel, bleekselderij en kool gebruikt. Wij kiezen voor palmkool en snijbiet. Die tip kregen we van een vriendin die dol is op deze keuken!
Ook lekker en goedkoop: simpele pasta met broccoli, die ook nog eens reuzesnel op tafel staat.
Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 3 stengels bleekselderij in blokjes
- 3 wortels in blokjes
- 3 tenen knoflook gehakt
- 1 tl zout
- 1 tl chilivlokken
- 1 laurierblad
- 400 gr tomatenblokjes
- 4 takjes tijm
- 1 liter groentebouillon
- 150 gr palmkool of boerenkool
- 150 gr snijbiet
- 1 stuk parmezaanse kaas korst optioneel
- 400 gr cannellini bonen
- 150 gr ciabatta een dag oud
- 60 gr parmezaanse kaas geraspt
Instructies
- Pel en snipper de uien en knoflook, maak de wortels schoon en snij samen met de bleekselderij in kleine blokjes. Zet een soeppan op het vuur en verhit de olie. Fruit de ui en voeg de knoflook, wortel en bleekselderij toe nadat de ui glazig is. Bak het geheel tot alle groenten zacht zijn.
- Breng de basis van de ribollita op smaak met zout, chilivlokken, tijm en het laurierblaadje. Doe de tomaten erbij en de Parmezaanse kaaskorst indien je deze gebruikt. Voeg ook de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
- Doe de bonen in de pan en voeg met de verschillende groenten. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken, tot alles (bijna) gaar is. Doe het brood erbij en kook nog eens 10 minuten.
- Verdeel de ribollita over kommen en bestrooi met extra Parmezaanse kaas.
Uit gemak maken we de ribollita met tomaten uit blik, je kunt het recept ook maken met verse tomaten.
Nog een fijne soep voor de winter: tomatensoep met rijst en basilicum.
Tip: nog wat aardappelen en groente over? Voeg ze gewoon toe aan de soep!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?