Rijst met paddenstoelen
Probeer deze heerlijke rijst met paddenstoelen, een smakelijke combinatie van paddenstoelen, lente-ui en knoflook. Dit verrassend lekkere eenpansgerecht staat binnen een half uur op tafel en is ideaal voor een doordeweekse lichte maaltijd. Het scheutje ketjap voegt een zoutige bite toe. Gebruik een mix van paddenstoelen zoals oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitake en gewone champignons voor de beste smaak.
Ook lekker: een paddenstoelenbladerdeegtaartje, een hartig vegetarisch taartje met gemengde paddenstoelen en bladpeterselie uit de oven.
Pasta met champignonroomsaus is ook lekker!
Tip: voor veel trek kun je de hoeveelheid rijst eventueel verhogen naar 300-400 gram, afhankelijk van hoe stevig je de maaltijd wilt maken. Mocht je het gerecht wat vullender willen, voeg dan wat extra paddenstoelen toe (700-800 gram).
Ingrediënten
- 600 gr paddenstoelen mix, gesneden
- 2 takjes tijm
- ketjap asin
- 200 gr rijst
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 ui fijn
- 2 el boter
- 550 ml groentebouillon
- 1 bosje lente-ui in ringen
Instructies
- Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem op hoog vuur. Bak de mix van paddenstoelen en champignons in 5 minuten tot ze bruin zijn.
- Voeg de takjes tijm en een scheut ketjap asin toe. Breng op smaak met versgemalen peper. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet apart.
- Voeg een scheut olijfolie en de boter toe aan de pan. Fruit de ui en knoflook 1 minuut tot ze zacht zijn.
- Voeg de rijst toe en roer goed door. Meng de helft van het champignon-mengsel en een scheut van de bouillon erdoor. Roer goed door.
- Schenk de rest van de bouillon erbij en laat het geheel op middelhoog vuur met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen.
- Zet het vuur uit en meng de rest van de paddenstoelen en de lente-ui door de rijst. Laat nog 10 minuten met het deksel op de pan staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
- Schep de rijst met champignons in kommen en serveer direct.
Varieer je rijstgerecht door een gebakken ei toe te voegen of door de rijst te mengen met zoute ketjap, sojasaus of pinda's.
Meer gebakken rijst: nasi goreng recept.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?