
Rijst met zwarte bonen en gehakt (vegan) – supersnel aan tafel
Dit rijstrecept met zwarte bonen, champignons, witte kool, vegan gehakt en rozijnen is een smaakvolle en voedzame keuze. Maak het af met een topping van cashews en krokante uitjes voor extra crunch, en voeg chilivlokken toe als je houdt van een pittige twist. Zwarte boontjes zijn niet alleen heerlijk door hun stevige bite, maar ook een bron van eiwitten, mineralen en vezels. Perfect voor een salade of, zoals hier, in een hartig rijstgerecht dat zó op tafel staat!
Tip: rijst met bonen is zó makkelijk én lekker. Voeg eventueel je eigen favoriete kruiden toe voor een persoonlijke twist.
Net even anders: quinoa salade met zoete aardappel, maïs, avocado en bonen.

Ingrediënten
- 300 gr rijst
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 gr champignons
- 3 el olijfolie
- ½ witte kool
- 275 gr vegan gehakt
- 200 gr zwarte bonen (blik)
- 1 tl kaneel
- ½ tl komijn
- ½ tl kurkuma
- 75 gr rozijnen
Optioneel
- cashews
- krokante uitjes
- chilivlokken
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pel en snipper de uien, en snijd de kool flinterdun. Snijd de champignons in vieren en pel en pers de knoflook.
- Verhit 1 el olijfolie in een grote pan en fruit de ui glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng op smaak met kruiden, versgemalen peper, en zout.
- Roer de fijngesneden kool door het gehaktmengsel en bak het geheel enkele minuten mee.
- Verhit 2 el olijfolie in een aparte pan. Bak de champignons goudbruin en voeg de knoflook toe. Bak kort mee. Laat de zwarte bonen uitlekken en voeg ze toe aan het gehakt-koolmengsel.
- Roer de rozijnen en de gekookte rijst erdoor. Meng alles goed door elkaar. Schep de rijst met bonen op borden en eet direct.
Maak af met geroosterde cashews, krokante uitjes en chilivlokken voor wat pit.
Ook lekker: gebakken rijst met peultjes erwtjes en paddenstoelen. Zoute sojasaus en pittige gember.


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?