Rijst uit de oven van Ottolenghi
Rijst uit de oven naar een recept van Ottolenghi, met salsa van feta, munt, olijven en granaatappelpitjes. Erg simpel te maken en het staat snel op tafel of zet koud weg en eet als rijstsalade. Granaatappelmelasse is een dikke siroop van ingekookt granaatappelsap. In de recepten van Ottolenghi kom je het regelmatig tegen. Je kan het kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels. Je zou het kunnen vervangen door balsamico-stroop.
Yotam Ottolenghi is Israelisch-Britse kok, kookboek auteur en restaurateur, Ottolenghi maakt groenten eten hip en opwindend. Gerechten in een Midden Oosterse stijl waarin onder andere granaatappel, citroen, aubergine, tahin, verse kruiden, specerijen en kikkererwten de hoofdrol spelen. Zo ook in zijn boek "Simpel".
Meer Ottolenghi: Flavour het kookboek.
Ook lekker: gebakken rijst met cashew en paksoi.
Ingrediënten
- 300 gr basmatirijst
- 40 gr boter
- 600 ml kokend water
- 35 gr munt
- 120 gr munt
- peper vers gemalen
Salsa
- 40 gr olijven zonder pit
- 90 gr granaatappelpitjes
- 40 gr walnoten
- 3 el olijfolie
- 1 el granaatappelmelasse
- 1 teen knoflook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230 graden. Doe de rijst in een ovenschaal. Voeg zout en gemalen peper toe naar smaak. Smelt de boter, kook het water en giet beide over de rijst. Leg de takjes munt bovenop, bewaar 10 gram voor de salsa.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven tot de rijst gaar is en al het water heeft opgenomen.
- Doe intussen alle ingrediënten voor de salsa in een kom. De olijven in ringen, de knoflook geperst, de noten gebroken, de overige munt gehakt. Meng alles door elkaar en zet even weg.
- Haal de schaal met rijst uit de oven en verwijder de folie. Haal de takjes munt van de rijst, haal de blaadjes van de takjes en meng bij de rijst.
- Schep de salsa over de rijst en bestrooi met gebrokkelde feta. Serveer de Ottolenghi rijst direct, warm of koud als een salade.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?