Rijstpap maken

Rijstpap maken

Zeker geen saaie pap, smeuïge zoete rijst met kardemom, kaneel en peer. Rijstpap maken, rijstepap of rijstebrij is echt iets van vroeger, een oud-Hollands recept waarbij rijst zacht wordt gekookt in melk met suiker. Voor een vegan variant gebruik je plantaardige melk en boter.

Welke rijst gebruik je voor rijstepap

Omdat dessertrijst veel vocht opneemt kan je het beste deze rijst gebruiken om rijstepap te maken. Mocht je risottorijst in huis hebben zou je deze ook kunnen gebruiken. Beide worden gemaakt met half langkorrelige rijst en beide soorten zijn romig.

Ook lekker voor het ontbijt: chocolade havermout met banaan en noten, lekker smeuïg met zachte stukjes chocolade.

Kook de dessertrijst zo lang als nodig is om er een mooi romig geheel van te maken meestal is dat niet langer dan een kwartier.

Rijstpap recept

Rijstepap maken

5 van 3 stemmen
Recept afdrukken
Zeker geen saaie pap, smeuïge zoete rijst met kardemom, kaneel en peer. Rijstebrij of rijstpap maken met dessertrijst heeft iets van vroeger.
Gang Ontbijt
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 510

Ingrediënten

  • 8 gr vanillesuiker
  • 600 ml melk
  • 1 tl kaneel
  • 25 gr rietsuiker
  • 100 gr dessertrijst
  • 2 klontjes boter snuf zout
  • 1 el suiker fijn
  • 1 peer
  • 1 tl kardemom

Instructies

  • Breng de melk aan de kook met de vanillesuiker, rietsuiker en kaneel.
  • Voeg de rijst toe en laat op zacht vuur garen, roer geregeld, dit zal 10 tot 15 minuten duren.
  • Roer een klontje boter en voeg een snuf zout toe aan de rijstpap, laat even rusten.
  • Schil de peer en snij in parten. Smelt een klontje boter in een bakpan en bak de peer aan. Voeg suiker en kardemom toe en laat karameliseren.
  • Schep de pap in kommen en maak af met de peer, boter en kaneel.

Eet lekker met een dot boter.
Tip: chocolade stukjes als topping past ook perfect.

Ook lekker: vanille vla maken als toetje. Met verse vanille en eidooiers, moeilijk is ’t niet. Lekker zacht en licht zoet.

Rijstpap maken

Dit recept valt onder

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram januari actie
DSV De warmte van de winter