Klassieke rode kool met appel
Klassiek rode kool met appel recept: laurier, kruidnagel en kaneel zorgen voor een heerlijk aroma. Dit eenvoudige recept vergt misschien wat tijd, maar het resultaat is het lekkerste rode koolgerecht, perfect als bijgerecht of voor een makkelijke ovenschotel. En de geur die uit je keuken komt is onweerstaanbaar!
Met dit basisrecept voor rode kool met appels en kaneel kan het niet misgaan. Het is een smakelijk en gezond groentegerecht, en hoe langer je het laat stoven, hoe smakelijker het wordt.
Rode kool is een heerlijke wintergroente vaak gekookt met suiker en stukjes appel en daarbij aardappelgratin.
De kooktijd van de rode kool kan variëren afhankelijk van de dikte en of je het vuur hoog of laag zet. Zorg er in ieder geval voor dat er nog wat bite overblijft, dus proef tussendoor.
Ingrediënten
- ½ rode kool (ongeveer 600 gr)
- 2 zure appels
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 60 ml appelazijn
- 50 gr (bruine) suiker
- 1 snuf zout
Instructies
- Snijd de rode kool fijn en doe het in een pan met water, samen met een snufje zout, kruidnagels, laurier, kaneel, suiker en azijn. Meng alles goed door en breng aan de kook.
- Laat het mengsel 1 uur pruttelen, maar vergeet niet om af en toe om te scheppen.
- Schil en rasp de appel en voeg de laatste 5 minuten toe. Laat het geheel kort meestoven en breng verder op smaak met versgemalen peper en zout. Voeg eventueel een klontje boter toe voor extra smaak.
- Verwijder de laurierblaadjes en het kaneelstokje en proef het (bij)gerecht. Zo maak je dus zelf rode kool met appel.
Heb je extra appel rasp; lekker als topping voor erbij.
Eet met aardappelpuree, aardappelpuree maken doe je zó en lekker met een Argentijnse stoofpot, stoof van mals rundvlees. Hachee is ook een aanrader.
Nog een lekker rode kool recept: salade van rode kool met mango en zwart sesamzaad, koriander limoen en lente-ui. Rode peper en mango, een sla met pit.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?