
Roergebakken spinazie: het perfecte bijgerecht voor een Italiaans diner in 10 minuten
Heb je een Italiaans avondje op de planning en heb je de primi, secondi en dolci al ingevuld, maar ben je nog op zoek naar een fijn groentegerecht? Dan is deze supersnelle roergebakken spinazie een goede keuze. Het is een recept zonder gedoe met slechts 5 ingrediënten en weinig handelingen, zoals we gewend zijn van de Italiaanse keuken. Het bijgerecht zet je binnen 10 minuten op tafel en voegt zich naadloos naar wat je gekookt hebt door de neutrale smaak. Niet alleen voor uitgebreide Italiaanse maaltijden, maar ook als je doordeweeks een snelle pasta hebt gekookt. Deze aglio e olio bijvoorbeeld.
Met de Italiaanse eenvoud van goede olijfolie, ui, knoflook en rode chilipeper heb je weinig nodig om van je roergebakken spinazie iets lekkers te maken. Het is wel belangrijk om verse spinazie te gebruiken, en absoluut een pak bevroren spinazie uit het diepvriesschap in de supermarkt. Zonde, want verse spinazie heeft een heerlijke bite als je het op de juiste manier bereid en erg gaat niets op tegen verse groente.
In Nederland zijn we gek op spinazie met flink wat room, soms zelfs kaas en op smaak gebracht met nootmuskaat. Lekker, ook wij zijn dol op spinazie a la creme, maar het fijne aan dit recept is dat het draait om de spinazie en niet alles eromheen. Kort in de pan, roerbakken dus, en met minimale toevoegingen. Wat je krijgt is een mooie schaal vol groene glorie. Om een schaal vol te krijgen is het dus ook belangrijk om genoeg spinazie te gebruiken. De groente slinkt enorm tijdens het roerbakken, schrik daarom niet van de hoeveelheid rauwe spinazie.
Moet je proberen: romige pasta met spinazie en kruidenroomkaas.

Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 2 tenen knoflook geperst
- 600 gr spinazie
- 1 rode peper gehalveerd
- zout en peper naar smaak
- 1 el citroensap optioneel
- 20 gr pijnboompitten geroosterd
Instructies
- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan zonder olie.
- Verhit een koekenpan op het vuur en verhit de 4 eetlepels olijfolie.
- Pers de knoflooktenen en halveer de chilipeper en voeg deze toe aan de olijfolie zodra deze heet is. Bak ongeveer 5 minuten, zodat de smaken in de olijfolie trekken.
- Snijd ondertussen de spinazie grof en voeg een deel van de spinazie toe aan de pan. Doe dit in delen, zodat de pan niet overvol is en je gemakkelijk kunt roeren. De spinazie slinkt snel, dus voeg weer een berg toe zodra er ruimte is.
- Breng de roergebakken spinazie op smaak met zout en peper en eventueel een kneep citroensap.
- Serveer de spinazie in een mooie schaal en bestrooi met geroosterde pijnboompitten.
De roergebakken spinazie kun je ook zien als de ster van je avondmaaltijd, als je een dag totaal geen zin hebt om te koken bijvoorbeeld. Het groenterecept zet je immers binnen 10 minuten op tafel. Bak ondertussen een stuk vis in de pan en maak een snelle botersaus. Zo heb je een lekkere (koolhydraatarme) maaltijd om van te genieten.
Maak ook eens: Fritto misto di mare, ofwel Italiaanse gefrituurde vis.
Niet alleen tijdens het diner vinden we deze roergebakken spinazie lekker. Met een gebakken eitje, geroosterd brood en olijfolie om in te dippen, heb je ook een heerlijke mediterrane lunch. Heb je restjes over, dan kun je het goed gebruiken in andere gerechten. Gooi het de volgende dag door de pastasaus of maak er een omelet van.


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?