Smorrebrod: gezonde Deense sandwich met gerookte zalm
In Denenmarken zijn ze net als in Nederland dol op brood voor het ontbijt en de lunch. Zo serveren zij graag smørrebrød, smörrebröd of gewoon: smorrebrod. Het is een toast gemaakt van Deens roggebrood met een lekkere laag boter. Daarbovenop gaan verschillende toppings. Denk aan vis als gerookte zalm en haring. Of kaas en zachtgekookt eitje. Verder zie je vaak zuurgoed als ingelegde rode ui of augurk. Lekker met dille en andere verse groene kruiden.
Wij kiezen voor een variant met gerookte zalm. Die beleggen met we dunne plakjes citroen. Zo dun, dat je de vrucht met schil en al kunt eten. Maar je kunt ook kiezen om de smorrebrod te serveren met een citroenpartje en het sap er vervolgens overheen te druppelen. Verder kiezen we voor ingelegde rode ui en dille, twee ingrediënten die superlekker zijn bij gerookte zalm.
Een lekker drankje voor erbij: Braziliaanse limonade in 5 minuten, refreshing!
Ingrediënten
- 1 snee roggebrood
- 10 gr roomboter gezouten
- 2 plakjes citroen
- 50 gr gerookte zalm
- 1 el ingelegde rode ui
- 1 takje dille vers
- peper en zout
Instructies
- Beleg het roggebrood royaal met gezouten boter.
- Leg de plakjes zalm op de boter en snijd de citroen in superdunne plakjes. Leg vervolgens op de zalm.
- Doe daarna de ingelegde rode ui op het smorrebrod. Leg als laatst de takjes dille op de sandwich voor decoratie en smaak. Je kunt ook de kruiden fijn hakken.
- Maak de smorrebrod af met een een paar draaien verse zwarte peper en zout, en serveer.
Ingelegde rode ui kun je vinden in de supermarkt bij de augurken, maar is ook makkelijk om zelf te maken. We hebben altijd een potje in de koelkast!
Ook lekker: zelf matcha latte maken.
Besmeer het smorrebrod in plaats van met boter met (gekruide) roomkaas. Ook heerlijk!
Geen dille? Kies dan voor bieslook of peterselie om je smorrebrod mee te decoreren.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?