Spinaziestamppot met salie: absurd lekker in 30 minuten!
Zodra de temperatuur daalt, rennen we al gauw naar de groenteboer voor een grote zak aardappels om aan de slag te gaan met de lekkerste stamppotten. Deze keer een spinaziestamppot met spekjes en worst. We hebben een Italiaanse twist toegevoegd aan deze stamppot. Zo gebruiken we salie in de aardappelpuree. De smaak van salie is zacht, en past goed bij spinazie. Daarnaast voegen we op het eind gefrituurde salie toe, deze stap is optioneel, en voegt een lekkere crunch toe. De knapperige textuur krijg je overigens ook van de gebakken spekjes. Om het Italiaanse thema in stand te houden, gebruiken we guanciale, maar je kunt ook kiezen voor pancetta of gewone spekjes.
Door deze Italiaanse twist tillen we de spinaziestamppot naar een hoger niveau, zonder dat het recept te moeilijk is voor een doordeweekse maaltijd. Want je zet 'm nog steeds binnen 30 minuten op tafel. We hebben namelijk inspiratie gehad bij onze overzeese buren, het Verenigd Koninkrijk. Daar kunnen ze niet zonder bangers and mash, een snelle maaltijd van aardappelpuree met worstjes, een groente naar keuze en een heerlijke jus. Die maken wij trouwens met het overgebleven vet van de spekjes, waarin we ook kort de salie in bakken. Aroma ten top!
Ook een lekkere: stamppot.
Ingrediënten
- 1 kg aardappel in blokjes
- 1 el boter
- 100 ml slagroom
- 100 gr geraspte kaas
- 1 el salie gedroogd
- 1 el olijfolie
- 400 gr spinazie grof gehakt
- 100 gr guanciale (Italiaans wangspek) of pancetta, in blokjes
- 4 braadworsten
- 20 blaadjes salie
- 1 el bloem
- 200 ml water of bouillon
Optioneel
- 4 eieren gekookt
Instructies
- Zet een grote pan met gezouten water op het vuur en kook de aardappels gaar. Giet het water af en stamp de aardappels goed fijn. Voeg vervolgens de boter, room, geraspte kaas en de salie toe en meng tot een gladde puree.
- Verhit een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de spekjes krokant. Haal de spekjes eruit, zodra ze krokant zijn en zet opzij. Bak vervolgens de braadworsten in het vet van de spekjes tot deze gaar zijn.
- Verwijder de worsten uit de pan zodra deze gaar zijn. Bak nu de salieblaadjes in het vet, tot deze krokant zijn. Haal deze uit de pan en volg met de spinazie. Roerbak de spinazie kort in de pan, tot de spinazie geslonken is. Voeg daarna toe aan de aardappelpuree, en stamp de spinaziestamppot goed.
- Gebruik het vet in de koekenpan om de jus te maken. Smelt hierin een klontje boter en roer de bloem er doorheen om een roux te maken. Blus de pan af met het water (of bouillon) en breng de jus op smaak met zout en peper. Laat kort indikken tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Verdeel de spinaziestamppot over de borden. Snijd de worst in plakjes en leg bovenop de stamppot evenals de spekjes (en optioneel een gekookt ei). Doe als laatst de gefrituurde salie en jus erbovenop.
Guanciale kun je tegenwoordig vinden in het supermarkt, hoe geweldig is dat! Maar je kunt het ook krijgen in bij de slager, of de Italiaanse speciaalzaak. De braadworsten kun je overigens vervangen door de smakelijke worsten van Brandt & Levie. Zo hebben zij een worst met rozemarijn en eekhoorntjesbrood, en vinden we die met citroen en tijm ook onwijs lekker.
Een keer iets anders: charquican een Chileense stamppot.
Je kunt eindeloos variëren met de kruiden. Verwissel de salie eens voor rozemarijn of basilicum!
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?