Spitskoolsalade met Parmezaan en pistache

Spitskoolsalade met Parmezaan en pistache

Salades zijn onwijs underrated, vinden we op de redactie. Je kunt namelijk zoveel creatieve kanten op gaan. Kijk maar eens naar deze spitskoolsalade, want dat is er een zoals je 'm nog niet eerder hebt gehad. Gevuld met pistache, Parmezaanse kaas en een fijne vinaigrette van tijm en sinaasappel. Fris, fruitig en vol met umami. Sinds de eerste keer dat we deze salade hebben gemaakt, heeft 'ie een vaste plek in ons repertoire veroverd. En niet alleen omdat deze salade zo lekker is. Want deze spitskoolsalade zet je binnen 5 minuten op tafel, en daar worden we blij van!

We serveren 'm als bijgerecht tijdens het avondeten, maar eten 'm ook tijdens de lunch. Niet zo'n trek? De salade vormt samen met een gebakken zalmzijde een perfecte lichte maaltijd. Restjes over? Dan is 'ie lekker als topping op je broodje met kip of tofu. Je hoort het al, deze topper kun je op ieder moment van de dag inzetten.

Ook lekker: frisse koolsalade voor bij de barbecue. Zo haal je het zomergevoel in huis.

 

Spitskoolsalade

Spitkoolsalade met pistache

5 van 1 stem
Recept afdrukken
Een spitskool zoals je 'm nog niet eerder hebt gehad. Met gaat pistache, Parmezaanse kaas en een fijne dressing van tijm en sinaasappel.
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans, Italiaans
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 4 personen
calorieën 82

Ingrediënten

  • 1 spitskool dungesneden
  • tl zeezoutvlokken
  • 2 el olijfolie
  • ½ tl zwarte peper gemalen
  • ½ tl tijm
  • ½ tl sinaasappelrasp + extra ter deocratie
  • ½ tl suiker
  • 2 el appelazijn
  • 2 tl honing
  • 20 gr peterselie
  • 40 gr pistachenoten geroosterd en gehakt
  • 40 gr parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Doe de dungesneden spitskool in een grote kom en voeg de zeezoutvlokken toe. Kneed met je handen het zout in de kool, hierdoor worden de bladeren zacht. Zet opzij terwijl je verder gaat met de rest van de spitskoolsalade.
  • Meng de olijfolie met peper, tijm, sinaasappelrasp, suiker, appelazijn en honing in een kommetje tot een vinaigrette. Voeg extra zout of peper toe indien nodig.
  • Doe de peterselie bij de spitskool en giet de vinaigrette over de salade. Schep het geheel goed om. Voeg ook de geroosterde pistachenoten toe en meng het geheel nog eens goed.
  • Schik de spitskoolsalade in een mooie schaal en bestrooi met de geschaafde Parmezaanse kaas en maak af met extra sinaasappelrasp.

Ook lekker: burger van rode kool met feta.

Tip: maak 'm nog lekkerder door de olijfolie te vervangen met gerookte olijfolie. Dat tilt deze spitskoolsalade naar een nog hoger niveau!

Spitskoolsalade met Parmezaan

Maak ook eens: salade met tofu, een lekkere groentesalade.

Spitskoolsalade

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024