Stamppot met prei en ham

Een oer-hollandse pot
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 10 min
  • Wachttijd: 25 min
  • Klaar in: 35 min
Naar het recept

Het is tijd voor een heerlijk stampot recept! Ga eens voor deze stamppot met prei, ham, roomkaas en ei. Super simpel en heerlijk tijdens de koude wintermaanden. Voor de zomer kun je er een handje rucola door roeren en wat feta kruimelen. Je kan dan in plaats van ham griekse worstjes nemen. Zeker weten dat dit stampotje in de smaak valt!

Stampot, zoveel variatie mogelijk

Ik kan altijd zo genieten van een stampot, een oer-hollandse pot. Wat zo fijn is aan stampot is dat er zoveel variatie mogelijk is. Je kunt kijken wat er nog in de koelkast ligt en maak zelf een variant. De Hutspot en Andijviestamppot zijn natuurlijk echte klassiekers. Met zoete aardappel kun je heerlijk variëren daar vervang je de kruimige aardappel voor. Met groenten zoals pastinaak of pompoen, linzen of bonen kun je ook goed toevoegen. Soms maak ik knapperige kibbeling en roer ik door de stampot heen of kruidige vega worstjes. Lekker wat gebrokkelde feta of schaaf van een pittige kaas. Eindeloos!

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 2 preien
  • 4 eieren
  • 200 gr hampreepjes
  • 125 gr gr roomkaas met knoflook en fijne kruiden

Bereidingswijze

  1. 1Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar in kokend water met een snufje zout. Kook de eieren ondertussen hard in ongeveer 8 min. Was de prei en snij ze in ringen. Kook de prei ongeveer 5 minuten. Je kunt de prei ook in de laatste 5 minuten kooktijd bij de aardappelen voegen.
  2. 2Giet de aardappelen af en bewaar een scheutje kookvocht. Stamp de aardappelen en de prei fijn met een stamper. Voeg de hamreepjes en de roomkaas toe. Als je de stamppot smeuïger wil, kun je nu wat kookvocht toevoegen. Snij de eieren in partjes. Verdeel de stamppot over de borden en maak het af met de eieren. Geniet!
Beoordeling: 5.0. van 1 stem.
Please wait...