
Ultiem genieten: sticky toffee pudding
Ons kun je ervoor wakker maken: sticky toffee pudding. Het is een zware en machtige cake, waarvan je op z'n tijd moet genieten. Het bakken van de sticky toffee pudding is geen hogere wiskunde. We beginnen met het maken van een dadelcake. Naast dadels gaat er Britse golden syrup en treacle in. Deze twee vloeibare zoetstoffen kun je vinden in bakwinkels en expatshops. Een goed alternatief voor golden syrup is honing. Wil je treacle vervangen? Deze donkere en bittere siroop kun je vervangen met stroop of melasse.
Een sticky toffee pudding is geen sticky toffee pudding zonder een flinke scheut toffeesaus. Nadat de cake is gebakken gieten we de saus over de cake en laten we het minimaal 15 minuten trekken. Door gaatjes te prikken in de cake, neemt de cake de saus op en wordt hij lekker sticky en smeuïg. Een deel van de saus bewaren we en schenken we over de cake bij het serveren. Daarnaast kun je de cake serveren met een bolletje ijs, maar omdat hij zo zwaar is, vinden we een schep opgeklopte slagroom geschikter.
Ook een lekkere cake: olijfolie cake met citroen en tijm

Ingrediënten
Voor de sticky toffee pudding:
- 250 gr dadels medjool
- 200 ml water
- 1 tl baking soda
- 100 gr boter op kamertemperatuur
- 50 gr donkere basterdsuiker
- 1 el treacle
- 1 el golden syrup
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 175 bloem
- 2 tl bakpoeder
Voor de sticky toffeesaus:
- 150 gr boter
- 250 gr donkere basterdsuiker
- 1 el treacle
- 1 el golden syrup
- 250 ml slagroom
Om te serveren
- roomijs
- slagroom
- custard
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in.
- Ontpit de dadels en hak ze fijn. Doe ze in een pan samen met 200 ml water en kook ongeveer 15 minuten op laag vuur. Voeg na 15 minuten de baking soda toe. Het mengsel begint te foamen. Mix de dadelpuree glad met een staafmixer.
- Klop de boter luchtig met de donkere basterdsuiker, ongeveer 5 minuten. Voeg daarna de treacle en golden syrup toe en meng tot een glad geheel. Doe daarna de eieren erbij samen met het vanille-extract en mix tot volledig gemengd.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en vouw ze erdoor tot de droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag.
- Doe het beslag in het bakblik en bak de cake in 45 minuten gaar. De daadwerkelijke baktijd van de sticky toffee pudding is afhankelijk van de grootte van het bakblik dat je gebruikt. Prik na 20 minuten in de cake om te kijken of hij gaar is.
- Maak ondertussen de sticky toffeesaus. Smelt de boter samen met de donkere basterdsuiker, treacle en golden syrup op laag vuur. Voeg zodra de suiker gesmolten is de slagroom en zout toe en meng goed. Laat de saus 10 minuten pruttelen tot deze is ingedikt.
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Prik gaatjes in de cake en giet de helft van de toffeesaus over de cake. Laat de saus minimaal 15 minuten trekken.
- Serveer de sticky toffee pudding met extra saus, een bolletje roomijs, opgeklopte slagroom of custard.
De cake is perfect als dessert na een gezellige maaltijd met vrienden en familie. Uit dit sticky toffee pudding recept haal je zo ongeveer 12 flinke porties. Handig als je een groot diner hebt. De cake kun je namelijk goed van tevoren maken. Warm de cake en de extra toffeesaus eventueel kort op voor het serveren.
Een veel gelezen recept: makkelijke yoghurtcake met earl grey.
Naast een bolletje roomijs en slagroom, is custard ook een lekkere optie om te serveren bij de sticky toffee pudding.


Deel dit recept
Wat vind je van het recept?