Sticky varkenshaas met zoete aardappelpuree
Het feestseizoen is in volle gang, en we zijn met z'n allen in de weer om het kerstdiner rond te krijgen. Als het gaat om feestelijke kerstdiners, is het belangrijk om de balans tussen luxe en eenvoud te vinden. En deze sticky varkenshaas met zoete aardappelpuree is precies dat. Varkenshaas is een makkelijk te bereiden stukje vlees dat we vaak serveren tijdens kerst. Aziatische smaakmakers zorgen dat je op een makkelijke manier dit hoofdgerecht op smaak brengt. Zonder uren in de keuken te staan. De ideale keuze voor een ontspannen en vooral feestelijke kerst.
Varkenshaas is heerlijk mals, en vrij simpel te bereiden. Het kan haast niet misgaan. We bakken 'm zoals ieder stukje varkenshaas, ongeveer 12 minuten, tot hij rondom goudbruin en gaar is, met van binnen een mooie lichtroze kleur. Dan gaan we aan de slag met de sticky glaze. Met knoflook, gochujang (Koreaanse peperpasta), sojasaus, bruine basterdsuiker en water heb je zo een lekkere saus, die we maken terwijl de varkenshaas rust. Dan gaat 'ie nog een keer in de pan, en krijgt hij een mooie laag. In stukken, samen met een kruidige zoete aardappelpuree. Een hoofdgerecht vol umami!
Nog een lekker hoofdgerecht: klassieke boeuf bourguignon, het beste basisrecept.
Ingrediënten
- 400 gr varkenshaas
- peper en zout
- 1 tl five spice
- 1 el sesamolie om in te bakken
Voor de zoete aardappelpuree:
- 500 gr zoete aardappelen
- 1 el gember geraspt
- 1 el sojasaus
- 1 tl five spice
- 1 snuf zout
- 1 el boter
Voor de saus:
- 4 el sojasaus
- 1 el gochujang
- 2 el honing
- 2 el bruine basterdsuiker
- 3 el rijstazijn
- 1 tl five spice
- 1 tl sesamzaad
Ter decoratie:
- 1 el koriander de blaadjes
- 1 el thaise basilicum de blaadjes
Instructies
- Bestrooi de varkenshaas met peper, zout en five spice. Verhit de sesamolie in een koekenpan en bak het vlees rondom bruin en gaar in de hete pan, ongeveer 3 tot 4 minuten per kant. Haal de varkenshaas uit de pan, wikkel deze in aluminiumfolie en laat rusten.
- Zet ondertussen een pan met ruim gezouten water op het vuur en kook de zoete aardappel tot deze gaar is samen met de geraspte gember. Stamp fijn met een aardappelstamper samen met sojasaus, five spice, zout en een klontje boter.
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje. Verhit de koekenpan opnieuw, voeg de saus toe en laat pruttelen en inkoken tot deze dik en sticky is. Wikkel de varkenshaas uit de aluminiumfolie en voeg toe aan de pan. Rol een aantal keer heen en weer, ongeveer 1 minuut.
- Schep de zoete aardappelpuree op het bord. Maak een kuiltje in de puree en voeg de saus toe. Haal de varkenshaas uit de pan en snijd in dikke plakken en schik deze op het bord. Druppel de saus over de sticky varkenshaas en bestrooi met sesamzaadjes. Maak af met een paar takjes Thaise basilicum en koriander.
Hoewel dit een feestelijk hoofdgerecht is, kun je deze sticky varkenshaas ook gemakkelijk bereiden als doordeweekse maaltijd, omdat 'ie zo makkelijk is. Fijn voor een stressvrije kerst en een drukke doordeweekse avond.
Ook vegetarisch hoofdgerecht: een hele geroosterde bloemkool van de (winter)bbq.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?