Surinaamse erwtensoep met ribkarbonade, spek en rijst

Surinaamse erwtensoep met ribkarbonade, spek en rijst

Een twist op de klassieke erwtensoep: Surinaamse erwtensoep met ribkarbonade, spek en rijst. Deze soep moet je proberen! Gele pesi soep, gemaakt van gele spliterwten, is een geliefd gerecht in de Surinaamse keuken. Het is niet alleen hartverwarmend, maar ook rijk aan smaak dankzij de toevoeging van karbonade, spek, tomaten en piment, een heerlijk en vullend gerecht vol Surinaamse flair.

Bij Surinaamse soep zie je vaak rijst in plaats van brood. Dat klinkt misschien ongewoon, maar het resultaat is een heerlijke, stevige maaltijdsoep. Ook de bereiding heeft een eigen karakter: het vlees en de erwten worden apart gekookt, waarna alles samenkomt in één pan vol smaak.

Laat je verrassen door deze combinatie van zachte spliterwten en malse ribkarbonade. Het geheim? De Surinaamse kruiden en specerijen die deze soep een unieke twist geven. Perfect voor een koude dag, maar ook ideaal als stevige lunch voor de volgende dag!

Ook lekker: pindasoep met kip.

Surinaamse erwtensoep recept

Surinaamse erwtensoep

4.2 van 25 stemmen
Recept afdrukken
Probeer deze Surinaamse erwtensoep met ribkarbonade, spek en rijst. Een smaakvolle twist op de klassieker – vullend en vol Surinaamse flair.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaamse keuken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
calorieën 582

Ingrediënten

  • 250 gr spliterwten (geel, week ze een nacht van tevoren)
  • 125 gr zuurkoolspek
  • 350 gr ribkarbonade
  • 2 tomaten in stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tl piment gemalen
  • 1 kippenbouillontablet
  • 100 gr rijst (voor erbij)

Instructies

  • Week de spliterwten een nacht van tevoren in ruim water. Snijd het zuurkoolspek in kleinere stukjes.
  • Breng in twee pannen 1 liter water aan de kook. Kook de spliterwten in de ene pan en de ribkarbonade in de andere pan. Kook de karbonade ongeveer 15-20 minuten totdat deze gaar is.
  • Zet een derde pan met water op het vuur en voeg het zuurkoolspek toe. Breng het water aan de kook en haal het zuurkoolspek eruit zodra het kookt. Snijd het daarna in stukjes.
  • Snipper de ui en snijd de tomaten in stukjes. Voeg de ui, tomaten, het zuurkoolspek en de gemalen piment toe aan de pan met ribkarbonade. Voeg de afgetapte spliterwten toe aan dezelfde pan. Verkruimel het kippenbouillontablet en voeg het toe aan de pan. Roer goed door en laat het geheel rustig door koken.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verdeel de gekookte rijst over kommen en schep de Surinaamse erwtensoep eroverheen.

Ook lekker: erwtensoep 'n oer-Hollandse soep met spliterwten, laurier en selderij.

Met goede voorbereiding kun je de Surinaamse erwtensoep met ribkarbonade spek in 35 minuten maken, mits: de spliterwten vooraf zijn geweekt en je efficiënt werkt. Als de spliterwten niet geweekt zijn, zal de kooktijd minstens 60 minuten bedragen.

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

4.20 from 25 votes (25 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025