Zelf taaitaai maken met speculaaskruiden

Zelf taaitaai maken met speculaaskruiden

De dagen worden korter, buiten is het koud, we krijgen weer zin om een taai taai recept te maken. Met specerijen als speculaaskruiden en gemalen anijs gaat de hele keuken weer lekker ruiken. Laat het heerlijk avondje maar komen. Met dit taaitaai recept kun je eenvoudig en snel zelf taai taai koek maken.

Taaitaai

Taaitaai recept traditioneel gemaakt van o.a. bloem, speculaaskruiden, honing, anijs en kruidnagel. Door de anijs en honing smaakt taai taai anders dan speculaas. Het is niet hard en breekbaar zoals speculaas, maar juist zacht en taai. Taaitaai wordt net als speculaas gemaakt in de vorm van verschillende figuren.

Tip: taaitaai kan na een paar dagen hard worden. Als je de koeken met een boterham in een plastic zakje stopt zijn ze weer perfect.

Ook lekker: Sinterklaas muffins met pepernoten, koek- en speculaaskruiden recept, je maakt ze makkelijk en snel zelf, een perfecte combinatie van muffinbeslag en kruidnoten.
Of maak een simpel speculaas recept, van die lekkere brosse koekjes.

Er zijn taai taai plankjes te bestellen die zijn iets dieper als de speculaasplankjes, alhoewel ik die ook wel eens gebruik voor het maken van taaitaai.

Taaitaai recept

Taai taai recept

4.5 van 24 stemmen
Recept afdrukken
Taaitaai recept met speculaaskruiden en gemalen anijszaad. Met dit recept maak je eenvoudig en snel zelf taai taai koek.
Gang Tussendoor
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 6 koeken
calorieën 126

Ingrediënten

  • 350 gr bloem
  • 250 ml honing vloeibaar
  • 1 mespunt zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl anijszaad gemalen

Instructies

  • Doe de bloem, het zout en het bakpoeder in een kom en roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de honing, speculaaskruiden en het anijszaad toe. Meng dit goed met elkaar en maak er bol soepel deeg van.
  • Leg het deeg minstens een uur in de koelkast om te laten rusten. Als het deeg heeft gerust, kun je taai taai gaan maken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het deeg uit tot je een plak van ongeveer 1 cm dik hebt. Snijd of steek hier de taai taai figuurtjes uit. Leg op een beklede bakplaat met bakpapier en bak ze in 12 minuten af in de oven.
  • Laat goed afkoelen voordat je gaat genieten van een heerlijke taai taai koek.

Maak ook eens fudge van witte chocolade.

Fudge van witte chocolade

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Anoniem 11 december 2020 at 21:18 - Reply

    Dag, dank voor het delen van het recept. Welk soort bloem gebruikt u precies?

    • Miranda Bernáth 12 december 2020 at 10:09 - Reply

      Speltbloem of tarwebloem, ’t kan beide. Patentbloem kan ook maar past beter bij koekjes en cake.

  2. Laura 31 oktober 2022 at 13:42 - Reply

    Klinkt lekker! Hoeveel anijszaad heb ik nodig aub?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

De bakplaat Instagram februari
De smaak van Italie voorjaar 2024