Zelf taaitaai maken met speculaaskruiden

Zelf taaitaai maken met speculaaskruiden

De dagen worden korter, het wordt steeds kouder buiten, en we krijgen weer zin om zelf taai taai te maken. Met speculaaskruiden en gemalen anijs vult de keuken zich al snel met die heerlijke geur. Laat het heerlijk avondje maar komen! Met dit eenvoudige taai taai recept maak je snel je eigen taai taai koek. Het traditionele recept bevat onder andere bloem, speculaaskruiden, honing, anijs en kruidnagel. Door de anijs en honing krijgt taai taai een andere smaak dan speculaas.

Het is niet hard en breekbaar zoals speculaas, maar juist zacht en lekker taai. En net als speculaas maak je taai taai in allerlei leuke figuurtjes.

Tip: als je de kruidnagel niet wilt weglaten, kun je ongeveer een kwart tot halve theelepel gemalen kruidnagel toevoegen voor de klassieke smaak. Taai taai kan na een paar dagen wat harder worden. Maar geen zorgen, doe de koeken met een boterham in een plastic zakje, en ze zijn weer perfect.

Ook lekker: Sinterklaas muffins met pepernoten, koek- en speculaaskruiden. Ze zijn makkelijk en snel te maken, en de combinatie van muffinbeslag met kruidnoten is gewoon onweerstaanbaar.

Of ga voor een simpel speculaas recept, voor die lekkere brosse koekjes.

Er zijn taai taai plankjes te bestellen die zijn iets dieper als de speculaasplankjes, alhoewel we die ook wel eens gebruiken voor het maken van taai taai.

Taaitaai recept

Taai taai recept

4.4 van 27 stemmen
Recept afdrukken
Taaitaai recept met speculaaskruiden en gemalen anijszaad. Met dit recept maak je eenvoudig en snel zelf taai taai koek.
Gang Tussendoor
Keuken Hollandse recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 6 koeken
calorieën 126

Ingrediënten

  • 350 gr bloem
  • 250 ml honing vloeibaar
  • 1 mespunt zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl anijszaad gemalen

Instructies

  • Doe de bloem, het zout en het bakpoeder in een kom en roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de honing, speculaaskruiden en het anijszaad toe. Meng dit goed met elkaar en maak er bol soepel deeg van.
  • Leg het deeg minstens een uur in de koelkast om te laten rusten. Als het deeg heeft gerust, kun je taai taai gaan maken. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het deeg uit tot je een plak van ongeveer 1 cm dik hebt. Snijd of steek hier de taai taai figuurtjes uit. Leg op een beklede bakplaat met bakpapier en bak ze in 12 minuten af in de oven.
  • Laat goed afkoelen voordat je gaat genieten van een heerlijke taai taai koek.

Maak ook eens fudge van witte chocolade.

Fudge van witte chocolade

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Brigitta 5 december 2024 at 01:53 - Reply

    In de omschrijving van taaitaai staat dat het recept ook met kruidnagel gemaakt wordt maar dit zie ik niet terug bij jouw ingredienten. Is er een reden dat je deze er hebt uitgelaten?

    • Miranda Bernáth 5 december 2024 at 13:19 - Reply

      Ja, door de kruidnagel weg te laten, krijg je een iets mildere smaak, maar de combinatie van anijs en speculaaskruiden zorgt ervoor dat het nog steeds een lekkere en geurige taai-taai wordt. Het is een keuze, je zou de kruidnagel ook kunnen toevoegen. In dat geval zou ik 1/4 tot maximaal 1/2 theelepel gemalen kruidnagel aanraden.

  2. Laura 31 oktober 2022 at 13:42 - Reply

    Klinkt lekker! Hoeveel anijszaad heb ik nodig aub?

  3. Anoniem 11 december 2020 at 21:18 - Reply

    Dag, dank voor het delen van het recept. Welk soort bloem gebruikt u precies?

    • Miranda Bernáth 12 december 2020 at 10:09 - Reply

      Speltbloem of tarwebloem, ’t kan beide. Patentbloem kan ook maar past beter bij koekjes en cake.

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Maak kans op het kookboek Holly hapy belly januari 25
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie De vakantiegids voor 2025