Tajine met kip en artisjokharten

Tajine met kip en artisjokharten

Olijven en peterselie
  • Aantal: 4
  • Bereidingstijd: 10 min
  • Wachttijd: 40 min
  • Klaar in: 50 min
  • Kcal: 405
Naar het recept

Zin in een heerlijke Marokkaanse maaltijd, tajine met kip en artisjokharten, olijven en peterselie, ’n aanrader. De saus van limoen, tomaat en kaneel met kip moet wel even 40 minuten pruttelen maar verder is ’t is echt niet veel werk.

Tajine met kip en olijven

Tajine met kip en olijven, ’n tajine (of tagine) is zowel de naam van het gerecht als de aardewerken stoofpot waarin het traditioneel wordt gemaakt.

Deze kiptajine maak ik in m’n gietijzeren stoofpan en ’t gaat ook prima! Misschien niet gepast maar ook perfect voor de Marokkaanse recepten.

Gegrilde artisjok uit de olie heeft een ietswat bittere, olijfachtige smaak, écht lekker!

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 el olijfolie
  • 1 el geraspte verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 600 gr scharrelkip dijfilet
  • 2 tl kaneel
  • 1 limoen ’t sap en rasp
  • 400 gr gepelde tomaten
  • 60 gr groene olijven
  • 100 gr gegrilde artisjok in olie
  • 10 gr platte peterselie

Erbij

  • couscous
  • Marokkaanse brood
Tajine met kip tomaat limoen en olijf

Kiptajine maken

  1. Pel en snipper de rode ui. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui zo’n 5 minuten. Pel en pers de knoflook, rasp de gember en voeg toe aan de ui.
  2. Snij de kippendijen in kwarten en voeg de kip toe aan het ui knoflook gember mengsel samen met kaneel, limoenrasp en sap en tomaten. Breng op smaak met peper en zout en voeg 250 ml water toe. Hou een half uur tegen de kook aan zonder deksel op de pan.
  3. Voeg de artisjok en olijven toe en laat nog 10 minuten pruttelen. Hak de peterselie grof en maak het gerecht hiermee af.

’t Gaat heerlijk ruiken naar kaneel! Eet direct met brood of couscous. En gebruik je liever een citroen ipv limoen, dat kan natuurlijk ook. Kiptajine met citroen of limoen welke Marokkaanse recepten maak jij?

Ook lekker: Couscoussalade met tuinbonen en feta.

Couscous stomen

Neem 185 gr couscous en 1 el boter in een grote kom en giet er 250 ml kokend water over. Dek de kom af en laat de korrels 5 minuten wellen. Roer de couscous rul met een vork. Dek de kom weer af en laat de couscous nog 5 minuten staan. Breng de couscous op smaak met ’n snuf zeezout en versgemalen peper. De couscous kan zowel warm als koud gegeten worden. Couscous stomen doe je zó.

Heb je het recept gemaakt? Geef een review.

Beoordeling: 4.0. van 4 stemmen.
Please wait...
Kiptajine