Tarte tatin

Taart op z'n kop, een Franse klassieker
  • Aantal: 6
  • Bereidingstijd: 15 min
  • Wachttijd: 20 min
  • Klaar in: 35 min
Naar het recept

Een Appeltaart op z’n kop. De taart is bedekt met een laagje gekarameliseerde suiker. Tarte tatin is natuurlijk altijd een feestje, bij de koffie, als dessert bij een feestelijk diner (kerstdiner) of gewoon lekker tussendoor. Lekker warm met een bol ijs.

Taart op z’n kop

Deze franse klassieker, de “Tarte tatin” klinkt heel sjiek en ingewikkeld maar niets is minder waar. Heel eenvoudig met maar 5 ingrediënten heb je deze taart zo klaar. Met de Tarte tatin kun je alle kanten op. Denk aan peer, vijgen of pruimen. liever een hartige variant? Sjalotten of witlof is ook echt een aanrader

Voor dit gerecht heb je een pan nodig met een anti-aanbaklaag (Teflon) en een diameter van ongeveer 20 cm. Mocht je kleine bakvormpjes hebben (10 cm) dan kun je 1 persoons taartjes maken. Gebruik dan wel kleine plakjes bladerdeeg.

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 3 zacht/zure appels
  • 100 gr kristalsuiker
  • 50 gr boter
  • 1 ei/li>

Bereidingswijze

  1. 1Haal het bladerdeeg en laat het op temperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C. Schil de appels en snijdt ze in 8 partjes.
  2. 2Doe de suiker in de verhitte Teflon pan en laat de suiker karameliseren. Voeg de appels en boter aan de karamel toe en laat dit enkele minuten sudderen.
  3. 3Rol het bladerdeeg uit en prik enkele keren in het bladerdeeg. Snijdt het deeg in een cirkel met een diameter van ong. 24 cm
  4. 4Leg het bladerdeeg over de stukjes appel in de pan. Het deeg moet over de rand van de pan hangen omdat het deeg nog iets krimpt in de oven. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei.
  5. 5Zet de pan in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin. Leg een bord of schaal op de pan en draai de pan en het bord samen om. De taart is het allerlekkerst als je deze warm serveert.
Beoordeling: 5.0. van 1 stem.
Please wait...