Tarte tatin: Een Franse klassieker om van te smullen

Tarte tatin: Een Franse klassieker om van te smullen

Stel je voor: een omgekeerde appeltaart met een verrukkelijke laag gekarameliseerde suiker.

Een Tarte Tatin is altijd een traktatie, of het nu bij de koffie is, als afsluiter van een feestelijk diner (denk aan kerst) of gewoon als verwennerij tussendoor. Het liefst geserveerd met een bolletje ijs.

Deze franse klassieker, de "Tarte tatin" klinkt heel sjiek en ingewikkeld maar niets is minder waar. Heel eenvoudig met maar 5 ingrediënten heb je deze taart zo klaar.

Met een Tarte Tatin kun je alle kanten op. Varieer eens met peer, vijgen of pruimen voor een unieke twist.

Voor dit recept heb je een pan nodig met een anti-aanbaklaag en een diameter van ongeveer 20 cm. Als je kleine bakvormpjes hebt van 10 cm, kun je ook individuele porties maken. Vergeet dan niet om kleine plakjes bladerdeeg te gebruiken.

Tarte Tartin

Tarte tatin recept

3.2 van 7 stemmen
Recept afdrukken
Leer hoe je snel en gemakkelijk een heerlijke tarte tatin maakt. Een perfect dessert voor elk feestelijk diner of gewoon als lekkernij tussendoor.
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 6 personen
calorieën 351

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg vers
  • 100 gr suiker kristal
  • 3 zure appels zacht
  • 50 gr boter
  • 1 ei

Instructies

  • Haal het bladerdeeg en laat het op temperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden. Schil de appels en snij in 8 partjes.
  • Doe de suiker in de verhitte Teflon pan en laat de suiker karameliseren. Voeg de appels en boter aan de karamel toe en laat dit enkele minuten sudderen.
  • Rol het bladerdeeg uit en prik enkele keren in het bladerdeeg. Snij het deeg in een cirkel met een diameter van zo’n 24 cm.
  • Leg het bladerdeeg over de stukjes appel in de pan. Het deeg moet over de pan hangen omdat het krimpt in de oven. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei.
  • Zet de pan in het midden van de oven en bak de taart in 20 minuten goudbruin. Leg een bord of schaal op de pan en draai de pan en het bord samen om. De taart is het allerlekkerst als je deze warm serveert.

Liever een hartige variant? Tarte tatin met gekarameliseerde sjalotten of witlof is ook echt een aanrader.

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Eddy 16 januari 2020 at 00:31 - Reply

    Vandaag gemaakt heel lekker een topgerechtje.

  2. Lia 1 februari 2021 at 19:01 - Reply

    Vanavond gemaakt goed gelukt en smaakt heerlijk.
    Bedankt voor het recept.

  3. Isa 2 december 2022 at 09:40 - Reply

    Voor hoeveel personen is dit recept ajb ?

  4. Gill 18 april 2023 at 16:48 - Reply

    Hoeveel suiker gebruik je?

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Pastabijbel kookboek juni 2024
De Smaak van Italie mei 2024