Tarte tatin: Een Franse klassieker om van te smullen
Stel je voor: een omgekeerde appeltaart met een verrukkelijke laag gekarameliseerde suiker.
Een Tarte Tatin is altijd een traktatie, of het nu bij de koffie is, als afsluiter van een feestelijk diner (denk aan kerst) of gewoon als verwennerij tussendoor. Het liefst geserveerd met een bolletje ijs.
Deze franse klassieker, de "Tarte tatin" klinkt heel sjiek en ingewikkeld maar niets is minder waar. Heel eenvoudig met maar 5 ingrediënten heb je deze taart zo klaar.
Met een Tarte Tatin kun je alle kanten op. Varieer eens met peer, vijgen of pruimen voor een unieke twist.
Voor dit recept heb je een pan nodig met een anti-aanbaklaag en een diameter van ongeveer 20 cm. Als je kleine bakvormpjes hebt van 10 cm, kun je ook individuele porties maken. Vergeet dan niet om kleine plakjes bladerdeeg te gebruiken.
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg vers
- 100 gr suiker kristal
- 3 zure appels zacht
- 50 gr boter
- 1 ei
Instructies
- Haal het bladerdeeg en laat het op temperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden. Schil de appels en snij in 8 partjes.
- Doe de suiker in de verhitte Teflon pan en laat de suiker karameliseren. Voeg de appels en boter aan de karamel toe en laat dit enkele minuten sudderen.
- Rol het bladerdeeg uit en prik enkele keren in het bladerdeeg. Snij het deeg in een cirkel met een diameter van zo’n 24 cm.
- Leg het bladerdeeg over de stukjes appel in de pan. Het deeg moet over de pan hangen omdat het krimpt in de oven. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei.
- Zet de pan in het midden van de oven en bak de taart in 20 minuten goudbruin. Leg een bord of schaal op de pan en draai de pan en het bord samen om. De taart is het allerlekkerst als je deze warm serveert.
Liever een hartige variant? Tarte tatin met gekarameliseerde sjalotten of witlof is ook echt een aanrader.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Hoeveel suiker gebruik je?
100 gram suiker Gill.
Voor hoeveel personen is dit recept ajb ?
De Tarte tatin is voor 6 personen Isa.
Vanavond gemaakt goed gelukt en smaakt heerlijk.
Bedankt voor het recept.
Dank Lia!
Vandaag gemaakt heel lekker een topgerechtje.
Leuk om te horen Eddy!