Simpele tomatensoep met kip
Wat is er nu lekkerder dan een klassieke kom tomatensoep met kip? Deze variant met sappige kip en verfijnde vermicelli is de moeite waard. Of je hem nu als avondmaaltijd of lunch serveert, de soep is perfect te combineren met een knapperig stuk brood. Tomaten zijn niet alleen smaakvol, maar ook bijzonder voedzaam. Ze zitten boordevol vitamine C, zink, calcium en ijzer. Daarnaast bevatten ze lycopeen, een krachtige antioxidant die gunstig is voor je gezondheid. Heb je geen verse tomaten bij de hand? Tomaten uit blik zijn een prima alternatief en vaak even smaakvol, zo niet smaakvoller.
Tip: voor een gladde textuur in de tomatensoep met kip kun je gepureerde tomaten gebruiken in plaats van tomatenblokjes en de ui weglaten.
Ook lekker: Chinese tomatensoep maken met kip en ei.
Voor het vervangen van 2 blikken tomaten (voor dit tomatensoep met kip recept) heb je ongeveer 1 kilo verse tomaten nodig. Dit komt omdat een blik tomaten meestal ongeveer 400 gram inhoud heeft, dus 2 blikken bevatten ongeveer 800 gram tomaten. Verse tomaten hebben wat meer volume nodig om dezelfde hoeveelheid tomatenvlees te krijgen, dus reken op 1 kilo om een vergelijkbare smaak en textuur te bereiken.
Ingrediënten
- 1 tl olijfolie
- 800 gr tomatenblokjes (2 blikken)
- 70 gr tomatenpuree blikje
- 1 ui pel en snipper
- 1 kipfilet in kleine blokjes
- 50 gr vermicelli
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 75 ml water
- 1½ lit groentebouillon
- peper versgemalen
Instructies
- Verhit de olie in een pan en fruit de ui glazig.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, water, bouillon en kruiden toe. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer voor een gladde structuur, als je dat wenst.
- Voeg de vermicelli en stukjes kipfilet toe en laat de soep nog 5 minuten koken, tot de vermicelli gaar is en de kip volledig doorbakken.
- Breng de soep op smaak met versgemalen peper en serveer.
Ook lekker: broccolisoep met avocado en rode ui.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Lekker soepje mis wel de bite
Voeg eventueel witte bonen (zoals cannellinibonen) of kidneybonen toe voor extra bite (en voedzaam element) aan de tomatensoep. Voeg taugé toe vlak voor het serveren, zodat het zijn knapperigheid behoudt of denk aan geroosterde pijnboompitten of amandelschaafsel als topping.