Makkelijke tostadas met gehakt en tomatensaus
Een makkelijk doordeweeks recept, maar ook een lekker borrelhapje: tostadas met gehakt in een gekruide tomatensaus met daarbovenop frisse ijsbergsla, blokjes tomaat, gesnipperde rode ui, radijs, jalapeño en koriander. Lekker Mexicaans, maar gemakkelijk thuis gemaakt. Het is ook een ideaal gerecht om in meerdere porties te maken en vervolgens in de vriezer te bewaren. Ja, echt een fijn recept voor doordeweeks dus!
Tostadas zijn krokante tortillas. Die maak je door het frituren van mais- of bloemtortilla's uit de supermarkt, supermakkelijk dus. Je kunt ze trouwens ook bakken met minder olie als gezondere optie, en zelfs in de oven of airfryer. Het gehakt in tomatensaus is ook lekker op zachte en harde taco's, dus als je geen zin hebt om de tostadas te frituren, serveer het dan op een zachte taco.
Net even anders: ontbijt taco met ei en avocado, die je serveert met een tomatillo salsa.
Ingrediënten
- 1 el olie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook gehakt
- 400 gr gehakt
- 1 tl komijnpoeder gemalen
- ½ tl korianderzaad gemalen
- ½ tl kaneel
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl cayennepoeder
- 400 gr tomatenblokjes
- peper en zout
Voor de tostadas
- 8 tortillas
- 100 gr ijsbergsla dungesneden
- 1 tomaat in blokjes
- ½ rode ui gesnipperd
- 5 gr koriander grof gehakt
- 1 jalapeno in plakjes
Instructies
- Verhit een pan op het vuur en voeg de olie toe.
- Fruit de ui in de olie en voeg daarna de knoflook toe, bak nog eens 2 minuten mee.
- Doe het gehakt in de pan en bak rul, tot al het vocht eruit is. Strooi de kruiden over het gehakt en bak mee.
- Doe de tomatenblokjes in de pan, zodra het gehakt goed bruin is en het vocht eruit is. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout. Verlaag het vuur naar zacht en laat de saus zo'n 10 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg indien nodig extra water toe.
- Maak ondertussen de tostadas. Zet een pan op het vuur en voeg een flinke scheut olie toe. Bak de tostadas één voor één in de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd de groenten in blokjes en hak de verse koriander grof.
- Beleg de tostada met gehakt en leg daarbovenop de ijsbergsla, blokjes tomaat, radijs en gesnipperde rode ui. Druppel sour cream eroverheen en maak af met verse koriander.
Tip: heb je een potje met tacokruiden? Dan kun je de kruiden in het recept ook vervangen door 2 theelepels tacokruiden.
Ook lekker: taco met champignons en aubergine, lekker vega!
Handig: vervang de tomatenblokjes met verse tomaten als je deze in huis hebt! Maak ook eens: een Mexicaans zomerdrankje zoals deze - agua fresca con leche.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?