Truffel pepernoten met chocolade en cacao (kruidnoten)

Truffel pepernoten met chocolade en cacao (kruidnoten)

Deze zelfgemaakte truffel pepernoten (-kruidnoten) met witte chocolade en cacao zijn echt onweerstaanbaar. Ze zijn knapperig van buiten, met een romige chocoladelaag en een vleugje cacao voor een extra luxe smaak. Het leukste van alles: je maakt de truffel pepernoten eenvoudig zelf met een paar basisingrediënten. Perfect voor een gezellige bakmiddag, bijvoorbeeld samen met kinderen.

We dippen de kruidnoten in gesmolten witte chocolade en strooien er cacaopoeder overheen voor die typische truffelsmaak. Laat ze even drogen en je hebt de perfecte traktatie voor bij de koffie of om cadeau te geven.

De kruidnoten smaken het allerlekkerst als je ze meteen na het drogen opeet, maar je kunt ze ook prima een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel. Dit recept is goed voor een flinke portie; ideaal om uit te delen of om zelf lekker van te genieten.

Tip: heb je over? Bewaar de kruidnoten in een afgesloten bakje, zodat ze knapperig blijven. Zo geniet je ook de volgende dagen nog van deze heerlijke chocolade truffel pepernoten!

Truffelpepernoten

Truffel pepernoten

3.6 van 9 stemmen
Recept afdrukken
Maak zelf truffel pepernoten met chocolade! Een eenvoudig kruidnoten recept met bruine suiker, speculaaskruiden en cacao voor Sinterklaas.
Gang Tussendoor
Keuken Hollands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 35 stuks
calorieën 330

Ingrediënten

  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • tl speculaaskruiden
  • 65 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el melk
  • 50 gr boter koud
  • 100 gr chocolade wit
  • el cacaopoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Meng in een kom het bakmeel, de speculaaskruiden, basterdsuiker en een snuf zout. Voeg de koude boter en melk toe en kneed het mengsel met je handen tot een stevige deegbal.
  • Rol kleine balletjes van het deeg en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
  • Bak de kruidnoten in ongeveer 25 minuten gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
  • Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie. Zorg ervoor dat de kom met chocolade het hete water niet raakt.
  • Strooi een deel van het cacaopoeder op een vel bakpapier. Dip de afgekoelde kruidnoten in de gesmolten chocolade en leg ze op het bakpapier. Gebruik een zeefje om de rest van het cacaopoeder gelijkmatig over de kruidnoten te strooien.
  • Wacht tot de chocolade volledig is uitgehard. Bewaar de truffel kruidnoten in een luchtdichte trommel – of geniet er meteen van!

Ook lekker: speculaaskoekjes met zeezout of extra grote speculaaskruidnoten. Deze hebben een heerlijke crunch aan de buitenkant en een zachte, chewy binnenkant.

Maak eens truffel tiramisu pepernoten, een paar suggesties voor een tiramisutwist.

Espresso in het deeg:
Voeg een klein beetje afgekoelde, sterke espresso (1-2 eetlepels) toe aan het deeg. Dit geeft de kruidnoten een subtiele koffiesmaak die perfect bij tiramisu past. Voeg eventueel iets meer bloem toe om de consistentie van het deeg te behouden.

Mascarpone-dip:
Maak een mascarpone-dip met een beetje poedersuiker en vanille. Gebruik deze in plaats van witte chocolade of gebruik beide.

Koffiepoeder:
Strooi in plaats van alleen cacao ook een beetje oploskoffiepoeder (zoals espresso poeder) over de chocolade, voor die kenmerkende tiramisusmaak.

Amarettolikeur:
Meng een klein scheutje Amaretto door de gesmolten witte chocolade voor een lichte amandelsmaak, zoals je die in tiramisu proeft.

Laagjes van smaak:
Dip de kruidnoten eerst in een dun laagje gesmolten pure chocolade (voor een koffiebittertje), en daarna in de witte chocolade. Bestrooi met een mix van cacao en koffiepoeder.

Truffelpepernoten

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

3.56 from 9 votes (9 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

Instagram actie Kookboek Happy Holy Belly maart 2025
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie Editie 1 2025