Uiensoep met kaasbroodjes, laurier en tijm is stevig, vullend en heeft een lichte zoetheid die doet denken aan een skivakantie. Dit eenvoudige uiensoep recept is perfect voor een gezellige maaltijd. Het geheim van de perfecte uiensoep ligt in het extra lang fruiten van de uien op laag vuur. Hierdoor ontwikkelen ze een diepere smaak. Gebruik een stevige, volle rode wijn voor een extra smaakdimensie.
Je kunt variëren met de hoeveelheid bouillon. Als je van een dikkere soep houdt, voeg dan iets minder bouillon toe. Hoewel uiensoep snel klaar is, komt de smaak vaak nog beter tot z’n recht als je het een dag van tevoren maakt. Zo kunnen de smaken goed intrekken en elkaar versterken.
Ook lekker: camembert uit de oven met uien.
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 500 gr uien
- 1 el bruine basterd suiker
- 1 tl tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- snuf kaneelpoeder
- 1 l rundvlees bouillon
- 100 ml rode wijn stevig
- 1 brood naar keuze
- 100 gr geraspte kaas
Instructies
- Pel en snipper de uien. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde uien toe en bak ze langzaam goudbruin.
- Voeg de suiker toe en bak de uien verder op laag vuur tot ze gekarameliseerd zijn.
- Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, tijm en kaneel toe. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen (of langer) zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit de soep. Voeg de rode wijn toe en breng op smaak met versgemalen peper.
- Snij het brood in sneetjes en bestrooi met geraspte kaas. Grill de sneetjes brood 4 minuten, of totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
- Verdeel de uiensoep over kommen en maak de uiensoep met broodje kaas af.
Ook lekker: Franse uiensoep met gratin van Gruyère, een klassieker.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?