Vaderdagcake met bacon en bourbon karamel
Zet je vader in het zonnetje deze Vaderdag met deze makkelijke vaderdagcake. Met een basis van een neutrale roombotercake, hebben we een decadente cake gecreëerd met een topping van roomkaas en bourbon karamel. De cake decoreren we met een wel heel speciaal ingrediënt: candied bacon. Bacon is namelijk een hartstikke lekkere toevoeging in zoete baksels. Door het spek krokant te bakken met ahornsiroop, krijg je de perfecte combinatie van zoet en zout.
Dat klinkt misschien als een hoop stappen, maar het maken van deze Vaderdagcake is makkelijker dan je denkt. Voor veel stappen kun je namelijk gebruik maken van kant-en-klare producten. Zo gebruiken we een roombotercake uit de supermarkt. Ook kun je in plaats van zelf karamelsaus te maken, een potje karamel mengen met bourbon. Zo ben je minder lang in de keuken en kun je langer genieten van de tijd met je vader. En dat is het belangrijkste!
Ook lekker: cake zelf maken een simpel recept.
Ingrediënten
- 5 plakjes ontbijtspek
- 1 el ahornsiroop
- 100 ml slagroom
- 1 el suiker
- 100 gr roomkaas
- 100 ml karamelsaus
- 15 ml bourbon of whiskey
- 1 roombotercake
- 1 sinaasappel rasp
Instructies
- Voeg als eerst het ontbijtspek toe aan een pan bak aan beide kanten goudbruin. Zorg dat de bacon goed krokant is, zodat je de plakken kunt versnipperend.
- Haal de bacon uit de pan en versnipper de bacon. Doe weer terug in de pan en voeg het ahornsiroop toe. Bak nog 1 minuut in de pan, tot de bacon zoet en plakkerig is. Laat vervolgens afkoelen terwijl je verder gaat met de rest van de vaderdagcake.
- Klop de slagroom stijf en voeg ondertussen suiker toe met een mixer. In een andere kom, klop voorzichtig de roomkaas los met een garde in 30 seconde. Roer voorzichtig de opgeklopte slagroom door de roomkaas, tot ze goed zijn gemengd.
- Meng de bourbon door de karamelsaus.
- Snijd de cake in plakjes. Leg boven op de cake een flinke schep van de roomkaastopping. Maak met de achterkant van de lepel een kuiltje. Giet hierin de karamelsaus. Bestrooi de cake met de plakjes bacon en maak als laatst af met de sinaasappelrasp.
Bourbon is een Amerikaanse variant van whiskey, gemaakt van maïs. Deze drank is zoeter dan andere whiskeysoorten en daarom erg lekker in een karamelsaus. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een fles whiskey die je al in huis hebt.
Liever een alcoholvrije versie? Voeg dan vanille-extract toe aan de karamelsaus in plaats van bourbon of whiskey!
Wil je zelf je eigen karamelsaus maken: hét basisrecept salted caramel.
Maak ook eens: smoothie met bloedsinaasappel.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?