Vietnamese loempia’s met kip

Vietnamese loempia’s met kip

Je kunt ze op iedere borrelkaart vinden en ga je een avondje Chinees bestellen? Dan haal je ze gegarandeerd in huis. In Nederland zijn we gek op de knapperige gevulde rolletjes uit Vietnam, geserveerd met een sweet & spicy chilisaus. In alle supermarkten kun je ze krijgen in verschillende soorten: mini, vega of een mega-rol. Maar zelf een loempia maken? Dat doen we niet vaak genoeg.

Daarom dit handige loempia recept, want zelf gemaakt zijn ze onweerstaanbaar lekker. Denk aan knapperige rolletjes, gevuld met sappige kip, mihoen en verse groenten zoals wortel en taugé. Alles op smaak gebracht met koriander en munt. Je kunt eindeloos variëren: voeg bijvoorbeeld garnalen toe of maak een vegetarische variant met extra groenten of tofu. Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer die flauwe diepvriesversie uit de supermarkt.

Het geheim van deze loempia's zit ‘m in de combinatie van de krokante buitenkant en de hartige, frisse vulling. En natuurlijk mag een goede dipsaus niet ontbreken. Zoete chilisaus of vissaus met limoen zijn klassiekers die altijd werken, maar probeer ook een chili jam. Perfect als snack, borrelhapje of voorgerecht. Zelf maken is makkelijker dan je denkt, dus haal die loempiavellen in huis en maak jezelf (en je tafelgenoten) blij met deze Vietnamese klassieker.

Maak zelf: chili-olie!

loempia recept | loempia maken

Loempia maken: beste loempia recept

3.5 van 26 stemmen
Recept afdrukken
Knapperige Vietnamese loempia's met verse ingrediënten. Zelf maken is makkelijker dan je denkt! Haal loempiavellen in huis en maak dit recept.
Gang borrel, snack
Keuken Aziatische recepten, Vietnamese keuken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 270

Ingrediënten

Voor de gemarineerde kip:

  • 150 gr kipfilet
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 teentje knoflook geraspt

Voor de loempia:

  • 50 gr mihoen of rijstnoedels
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • stukje gember
  • 1 wortel in blokjes
  • 50 gr witte kool dungesneden
  • 50 gr taugé
  • 1 el koriander
  • 2 el munt
  • sesamolie
  • 1 ei
  • 12 loempiavellen diepvries
  • olie om in te bakken

Extra

  • (zoete) chilisaus

Instructies

Marineren van de kip en voorbereiding.

  • Doe de marinade van de kip samen met de blokjes kip in een kom en marineer de kip minimaal 1 uur.
  • Ontdooi de loempiavellen minstens 1 uur van tevoren.

Loempia maken:

  • Doe de mihoen in een kom en giet er kokend water overheen. Laat 5 minuten wellen en laat vervolgens goed uitlekken. Snijd de mihoen daarna in kleinere stukjes.
  • Snijd ondertussen de ui, knoflook, gember en alle groenten behalve de taugé fijn. Hak de verse groene kruiden grof.
  • Verhit een scheutje sesamolie in een wokpan en fruit de gesnipperde ui en gehakte knoflook. Doe na 5 minuten de gemarineerde kip erbij en bak kort aan. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg vervolgens de wortel, witte kool en taugé toe en bak alles enkele minuten mee tot de groenten iets zachter zijn.
  • Voeg als laatste de fijngehakte munt en koriander toe voor extra smaak. Haal van het vuur en laat iets afkoelen tot je het met je handen kunt aanraken.
  • Klop het ei los in een schaaltje. Leg een loempiavel in ruitvorm (punt naar je toe) op een schoon werkblad. Bestrijk de randen van het vel met losgeklopt ei.
  • Verdeel een beetje mihoen en de vulling in het midden van het vel. Vouw eerst de onderste punt over de vulling, vervolgens de zijkanten naar binnen en rol stevig op. Zorg dat het goed dicht zit. Herhaal dit voor de rest van de loempia’s.

Loempia's bakken:

  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 graden of laat een laag olie van ongeveer 3 cm in een diepe pan heet worden. Controleer of de olie heet genoeg is (test met een stukje loempia vel, dat direct moet bruisen).
  • Bak de loempia’s in porties goudbruin en krokant, en draai ze halverwege om. Laat daarna uitlekken op keukenpapier. Serveer heet met (zoete) chilisaus.

Vietnamese loempia's worden ook soms gemaakt met rijstvellen. Dat geeft ze een luchtige en knisperige buitenkant. De rijstvellen kun je vinden in het Aziatische schap in de supermarkt, maar ook in Aziatische toko's. En vervang de mihoen of rijstnoedels eens door glasnoedels. Dat zijn noedels gemaakt van het zetmeel van zoete aardappel, cassave en bonen. De noedels hebben een chewy textuur in vergelijking met rijstnoedels of mihoen.

Ook lekker: springrolls! Deze frisse, vegetarische loempia's van rijstvellen zijn perfect in combinatie met een dip van zelfgemaakte hoisinsaus.

Serveer de loempia's ook eens met een bakje nước chấm — die klassieke Vietnamese dipsaus van vissaus, limoensap, knoflook en chili. Je kunt de loempia’s ook in kleine stukjes snijden voor een salade. Zie je het al voor je? Een Vietnamese loempiasalade met rijstnoedels en kruiden, maar laten we eerlijk zijn: ze zijn op hun best als je ze heet uit de frituur op tafel zet. En dan met z’n allen graaien.

Maak ook eens: Vietnamese kipsaté met pindasaus.

loempia recept | loempia maken
loempia recept | loempia maken

Dit recept valt onder

Deel dit recept

Wat vind je van het recept?

  1. Georges Colombien 1 juni 2022 at 08:52 - Reply

    Ik leg altijd een stuk vershoudfolie tussen de vellen voor ik ze diepvries.. vraagt wat werk maar daarna super makkelijk om te gebruiken.

  2. Rick van Heijningen 22 mei 2022 at 08:58 - Reply

    Lekker recept, heb net 40 loempia’s gemaakt en het meeste werk is de vellen van elkaar te krijgen. Ga morgen proeven.

  3. Jolanda 17 mei 2022 at 13:41 - Reply

    Hoe krijg jij het voor elkaar dat de loempiavellen niet openbarsten? Of zacht worden?

    • Miranda Bernáth 17 mei 2022 at 13:58 - Reply

      Frituur je in een wok Jolanda? Let goed op de temperatuur max 180 graden. Té veel vulling werkt ook niet mee en smeer de loempia’s goed dicht met ei. En gebruik je loempia vellen? Filodeeg is minder sterk dus dat zou ik niet aanraden.

  4. Bekkie 14 mei 2022 at 18:48 - Reply

    Er staat geen ei bij de ingrediënten.

3.50 from 26 votes (26 ratings without comment)

Houd je net zo van eten als wij?

Vul je e-mail adres in en ontvang regelmatig de nieuwste recepten.

0 procent btw op groente en fruit
Simpele Recepten App
De Smaak van Italie nazomeren september oktober 2025