Vietnamese loempia’s met kip
Loempia's worden steeds geliefder in Nederland, en dat is niet zo gek. Deze Vietnamese loempia (rolletjes) zijn superleuk om te maken en onweerstaanbaar lekker. Denk aan knapperige loempia vellen, gevuld met sappige kip, mihoen, en verse groenten zoals wortel en taugé. Alles op smaak gebracht met een vleugje koriander en munt. Je kunt eindeloos variëren: voeg bijvoorbeeld garnalen toe of maak een vegetarische variant met extra groenten.
Het geheim van deze loempia's zit ‘m in de combinatie van de krokante buitenkant en de hartige, frisse vulling. En natuurlijk mag een goede dipsaus niet ontbreken! Zoete chilisaus of vissaus met limoen zijn klassiekers die altijd werken. Perfect als snack, borrelhapje of voorgerecht. Zelf maken is makkelijker dan je denkt, dus haal die loempia vellen in huis en verras jezelf (en je tafelgenoten) met deze Vietnamese klassieker.
Maak zelf: chili-olie!
Ingrediënten
- 50 gr mihoen
- 1 ui
- 1 wortel
- 150 gr kipfilet
- 12 loempiavellen diepvries
- 50 gr taugé
- 1 el koriander
- 2 el munt
- 25 gr bieslook vers
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
Instructies
- Ontdooi de loempiavellen minstens 1 uur van tevoren.
- Doe de mihoen in een kom en giet er kokend water overheen. Laat 5 minuten wellen en laat vervolgens goed uitlekken. Snijd de mihoen daarna in kleinere stukjes.
- Snijd de kipfilet, wortel, ui en knoflook in kleine stukjes.
- Verhit een scheutje olie in een wokpan en bak de kip kort aan. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de wortel, ui en knoflook toe en bak alles enkele minuten mee tot de groenten iets zachter zijn.
- Voeg de fijngehakte munt, koriander en bieslook toe voor extra smaak. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
- Klop het ei los in een schaaltje. Leg een loempia vel in ruitvorm (punt naar je toe) op een schoon werkblad. Bestrijk de randen van het vel met losgeklopt ei.
- Verdeel een beetje mihoen, het kipmengsel en wat taugé in het midden van het vel. Vouw eerst de onderste punt over de vulling, vervolgens de zijkanten naar binnen en rol stevig op. Zorg dat het goed dichtplakt. Herhaal dit voor de rest van de loempia’s.
- Verhit een laag olie van ongeveer 3 cm in een diepe pan. Controleer of de olie heet genoeg is (test met een stukje loempia vel, dat direct moet bruisen).
- Bak de loempia’s in porties goudbruin en krokant, en draai ze halverwege om. Laat uitlekken op keukenpapier. Loempia maken: het is eenvoudiger dan je denkt!
Ook lekker: springrolls! Deze frisse, vegetarische loempia's van rijstvellen zijn perfect in combinatie met een dip van zelfgemaakte hoisinsaus.
Deel dit recept
Wat vind je van het recept?
Ik leg altijd een stuk vershoudfolie tussen de vellen voor ik ze diepvries.. vraagt wat werk maar daarna super makkelijk om te gebruiken.
Goed idee Georges.
Lekker recept, heb net 40 loempia’s gemaakt en het meeste werk is de vellen van elkaar te krijgen. Ga morgen proeven.
De loempiavellen, dat kan idd nog wel eens een klusje zijn, lekker Rick!
Hoe krijg jij het voor elkaar dat de loempiavellen niet openbarsten? Of zacht worden?
Frituur je in een wok Jolanda? Let goed op de temperatuur max 180 graden. Té veel vulling werkt ook niet mee en smeer de loempia’s goed dicht met ei. En gebruik je loempia vellen? Filodeeg is minder sterk dus dat zou ik niet aanraden.
Er staat geen ei bij de ingrediënten.
Há, dank Bekkie!